Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:01 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNES, primul program dedicat siguranței copiilor și tinerilor (galerie foto)

ro

09 Dec, 2019 15:51 1125 Marime text
Statisticile venite de la Uniunea Europeană despre România arată că:
  • România se află pe primul loc la numărul bicicliștilor morți în accidente rutiere
  • România este pe primul loc în UE la numărul de pietoni uciși în accidente
  • 80% dintre români nu știu să acorde prim ajutor
  • România se află pe primul loc la numărul deceselor rezultate în urma accidentelor rutiere
  • România ocupă locul 3 în Europa la fenomenul bullying-ului.
Pornind de la o reală necesitate în rândul școlarilor și liceenilor, Asociația EDIT (Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului) a inițiat primul Program Național de Educație pentru Siguranță (PNES), în parteneriat cu Poliția Română, prin Direcția Rutieră și Institutul pentru Combaterea și Prevenirea Criminalității, Ministerul Educației Naționale și I.G.S.U.

Pe baza experienței acumulate prin proiectul „Ora de Educație Rutieră” din București, prin care s-a ajuns la 80.000 elevi, implicit la aproximativ 180 de școli și licee, dar și la peste 40.000 de preșcolari din toată țara, PNES a fost gândit pe o perioadă de 3 ani și are scopul de a dezvolta proiecte și modele de bune practici în domenii ce țin de siguranța copiilor și a tinerilor:
  • Educație rutieră
  • Educație pentru prim-ajutor și situații de urgență
  • Educație pentru prevenirea și combaterea bullying-ului
PNES este lansat oficial la nivel național, iar primele orașe vizitate sunt Cluj, Arad și Timișoara, unde echipa Poliția Română, EDIT și I.S.U. vor interacționa cu elevi din clasele primare și cu adolescenți de la liceu.

Ministerul Educației și Cercetării, prin Cabinetul Ministrului, declară: „PNES este un exemplu de bună practică a parteneriatului public-privat în care organizații de stat și din societatea civilă își pun laolaltă resursele și expertiza pentru a pregăti elevii și studenții pentru un viitor normal, în care vor fi capabili să reacționeze adecvat, pentru a fi în siguranță, atât ei cât și cei din comunitatea lor”.

I.G.P.R. prin Directorul Direcției Rutiere, dl. chestor de poliție Florentin Brăcea, completează: „Un factor determinant în reducerea numărului de accidente rutiere cu implicarea copiilor îl reprezintă conștientizarea de către aceștia, a importanței cunoașterii și respectării regulilor de circulație. Astfel, apreciem și ne bucură proiectul " Ora de Educație rutieră " inițiat de Asociația E.D.I.T. și ne dorim ca activitățile educative să se organizeze în cât mai multe unități de învățământ din România”.

IGSU prin Inspectorul General al IGSU, dl. general de brigadă Dan-Paul Iamandi, conchide: „Dezvoltarea culturii preventive în rândul tinerei generații reprezintă unul dintre dezideratele noastre prioritare, atât de necesare consolidării gradului de reziliență la nivelul societății, în ansamblu. Salut inițiativa extinderii acestui proiect la nivel național și echipa tinerilor implicați “din spatele lui” și sunt convins că împreună vom reuși să atingem standardul de siguranță pe care ni l-am propus”.  

Mesajele celor care doresc să se implice și să își aducă aportul în societatea în care trăiesc, de la voluntari, ONG-uri și firme, pot fi trimise pe mail-ul contact@asociatia-edit.ro sau pe paginile de social media. 

Sursa foto: Inspectoratul general al Poliţiei Române
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii