Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:42 17 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petre Gheorghe este de 12 ani bucătar pe Fregata „Regele Ferdinand“. Ce va găti de Ziua Marinei

ro

14 Aug, 2019 00:00 2344 Marime text
Petre Gheorghe este bucătar pe Fregata F221 „Regele Ferdinand”. De 12 ani are grijă ca orice misiune pe care militarii de pe navă o au de îndeplinit să nu fie pe stomacul gol. Evident, bucatele sunt alese cu grijă, să semene cât mai mult cu mâncarea de acasă. Militarii stau o treime din an pe navă, iar restul pe uscat.

„Sunt militar bucătar pe Fregata Regele «Ferdinand» de 12 ani. Am participat la toate misiunile navei, inclusiv misiuni internaţionale. De 12 ani, de fiecare dată am gătit de Ziua Marinei. Avem un echipaj de 200 de persoane, mai mult sau mai puţin, în funcţie de cei de la Aviaţie dacă se îmbarcă. Când este elicopterul la bord sunt 207-213 persoane”, a punctat Petre Gheorghe, unul dintre militarii bucătari de pe fregată.
 
Trei mese pe zi şi desert - cam aşa arată programul alimentar al militarilor de pe fregată. De altfel, bucătarii au grijă ca ciorba să nu lipsească, iar felul doi să fie gustos. Un exemplu de meniu de prânz ne-a fost prezentat la exerciţiile pentru Ziua Marinei. Ciorbă de pui acrită îndeajuns, iahnie de fasole, servită cu felii de ceapă proaspătă, iar la desert, mărul şi sucul proaspăt de piersică completau aportul de vitamine necesar. De Ziua Marinei nu va lipsi grătarul din meniul festiv. Marinarii militari şi civili se vor bucura împreună la masă de bunătăţi alese, iar surpriza privind desertul ne-a împărtăşit-o bucătarul Petre Gheorghe: poale-n brâu.
 
„Meniul constă în mâncare normală: ciorbă, felul doi, cam ce se găteşte într-o casă obişnuită. Avem trei mese pe zi, dar şi desert. Pregătim cornuleţe cu gem, gogoşi, checuri. Suntem cinci bucătari pe o tură, iar alţi cinci pe cealaltă tură. De Ziua Marinei am făcut masă festivă. Rămâne de văzut ce vom pregăti anul acesta, dar grătarul nu lipseşte niciodată, mai ales cel de porc. Dar o să fie un desert special, poate poale-n brâu. Nu este o meserie foarte uşoară, dar ne-am învăţat de atâta timp. Suntem bucuroşi când ne mulţumesc colegii pentru efortul depus şi pentru mâncarea gustoasă”, a adăugat bucătarul.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii