Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patriarhul Daniel, cu o zi înainte să înceapă postul Paștelui „Cine postește și nu se roagă, nu se bucură, nu se înduhovnicește”

ro

06 Mar, 2022 17:40 1914 Marime text
Patriarhul Daniel, foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

În Duminica Lăsatului sec de brânză, Patriarhul României a explicat de ce postul nu trebuie înțeles ca o sumă de restricții, ci ca o școală a libertății de a iubi pe Dumnezeu. Părintele Patriarh a spus că postul este ofrandă și act de intimitate, apoi a subliniat că cine postește dar nu se roagă, nu se bucură.

De asemenea, el a arătat și latura biologică a postului când creștinul consumă alimente rezultate din fotosinteză și se hrănește, practic, cu lumină.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală. 

În prima parte a predicii, Patriarhul Daniel a subliniat că „pentru a intra în perioada Postului Sfintelor Paști avem nevoie de smerenia dobândită prin iertarea greșelilor semenilor noștri”, apoi a continuat prin a explica importanța postului în relația personală a omului cu Dumnezeu.
 

„Evanghelia ne spune că postul este foarte important dacă este făcut cu smerenie, fără dorința de a fi lăudați de oameni: ‹Când postești, unge capul tău și fața ta o spală›. Adică să nu smolească fața, ci s-o spele. Să nu se arate trist, ci bucuros. Să nu se arate oamenilor că postește, având o figură posomorâtă, ci că este cu față curată, adică dorește să comunice cu ceilalți în mod firesc, nu să atragă atenția asupra lui ca și când ceva nefiresc s-a întâmplat”.

„Această smerenie și această discreție ne arată că postul trebuie făcut mai întâi din evlavie sau iubire față de Dumnezeu. Este un act de intimitate, este un act de ofrandă, de jertfă duhovnicească de sine”.


Totodată, Patriarhul Daniel a precizat că baza postului este rugăciunea. 
 

„În această perioadă, Biserica a rânduit ca hrana creștinului ortodox să fie din produse vegetale. Nu se renunță la hrană totalmente, ci se diminuează cantitatea și se folosesc alimente de origine vegetală care predispun organismul mai mult la rugăciune, la trezvie duhovnicească și îl ajută pe om să facă metanii mai multe, să se smerească pe sine și să se pocăiască”.

 

„Produsele de origine vegetală sunt rezultate din procesul de fotosinteză. Cu alte cuvinte, toate produsele vegetale sunt rezultatul acumulării luminii de la soare în plante și de aceea noi, în această perioadă, ne hrănim cu lumină. Integrăm în corpul nostru lumina de la soare concentrată în vegetale”, a spus Patriarhul Daniel.


El este de părere că oamenii care postesc se bucură.

„De aceea, cine a înțeles perioada postului nu ca sumă de restricții, care duc la crispare și tristețe, ci ca pe o școală a libertății de a iubi pe Dumnezeu Dăruitorul mai mult decât darurile Sale limitate și trecătoare, se bucură”.


Postul Sfintelor Paști începe luni, 7 martie, iar sărbătoarea Intrării Domnului face trecerea de la Postul cel de 40 de zile al Sfintelor Paști la intrarea în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale lui Hristos, care este o perioadă de pregătire duhovnicească legată mai direct de Taina Crucii și Învierii Domnului.

sursa: basilica.ro 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii