Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:40 23 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Iată explicația fermierilor

ro

24 Apr, 2024 10:49 1035 Marime text

 
  • Ouăle de găină maronii sunt încă populare în rândul clienților. Cu toate acestea, s-ar putea ca acestea să dispară de pe rafturile supermarketurilor în viitorul apropiat, la baza fenomenului stând deciziile multor ferme de a schimba rasele de găini.

Ouăle de găină maronii sunt încă populare în rândul clienților. Cu toate acestea, s-ar putea ca acestea să dispară de pe rafturile supermarketurilor în viitorul apropiat, la baza fenomenului stând deciziile multor ferme de a schimba rasele de găini, conform Agrointel.

„Peste cinci ani nu vor mai fi ouă maronii pe rafturile supermarketurilor”, a spus Henner Schönecke, președintele Asociației Federale a Ouălor Germane. V. (BDE), potrivit Agrarheute. Motivul este simplu: mulți crescător de găini ouătoare preferă păsările care produc ouă albe, în locul celor de la care se obțin ouă mai închise la culoare.


Ouăle de găină maronii vor fi de domeniul trecutului

Henner Schönecke, el însuși fiind crescător de găini ouătoare care a primit premiul de crescătorul anului la CERES AWARD 2014, își transformă ferma într-o unitate agricolă de păsări producătoare de ouă albe în sistem liber. Cel mai frecvent, rasa pentru care se optează în ferme este Leghorn.

În consecință, rasele de găini precum Leghorn, care produc ouă albe au mai multe avantaje:
  • au un potențial genetic mai mare;
  • sunt de dimensiuni mai mici decât găinile care depun ouă brune și, prin urmare, sunt mai agile. În acest fel, se obține mai mult spațiu în adăpost;
  • sunt mai ușor de manevrat și mai mobile;
  • au un consum mai mic de furaj și valorifică mai bine hrana;
  • ouăle sunt puțin mai mici, ceea ce nu duce la epuizarea păsărilor.

În general, rasele de păsări care produc ouă albe ar ar avea, de asemenea, și o longevitate și o productivitate mai mare. Găinile cu ouă albe pot produce aproximativ 500 de ouă în 100 de săptămâni de viață. Cele cu ouă maronii 380 de bucăți în 82 de săptămâni.

Avantajele fac din aceste găini o categorie mai sustenabilă în comparație cu găinile producătoare de ouă brune. Potrivit lui Henner Schönecke, ouăle maronii vor fi găsite doar la câțiva crescători locali de păsări în viitor.

Ouăle albe sunt mai ușor de vopsit

Mai există un motiv care ar putea convinge consumatorii, cel puțin în perioada Paștelui. După cum a precizat Henner Schönecke pe site-ul său oficial, ouăle albe ar putea fi colorate mai ușor. În caz contrar, ouăle maronii sau albe nu prezintă diferențe importante pentru consumatori, nici măcar în ceea ce privește gustul, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Constanța: Premiu obținut de elevii Liceului Teoretic Ovidius la concursul Climate detectives, organizat de Agenția Spațială Europeană


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii