Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:33 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ONG Mare Nostrum anunță Cel mai mic număr de delfini eșuați din ultimii 10 ani! Care sunt cauzele care au dus la această situație

ro

23 Feb, 2022 11:12 1733 Marime text
Anul 2021 a fost anul în care s-a înregistrat cel mai mic număr de eșuări din ultimii 10 ani! A fost înregistrat un număr de 50 de cetacee eșuate, față de media anuală de 85. Care sunt cauzele care au dus la această situație, aflați în acest material!



În anul 2021, au fost înregistrate 50 de cetacee eșuate, cu mult sub media anuală de eșuări, și anume 85.  Acesta este cel mai mic număr înregistrat în ultimii 10 ani.  Cei 50 de indivizi aparțin celor 3 specii de cetacee:  70% marsuini, urmați de afalini și doar 4% delfini comuni.




Numărul mic de eșuări este condiționat de foarte mulți factori, precum prezența sau absența mamiferelor marine în zonele de pescuit influențate de disponibilitatea hranei, efortul de pescuit, situația socio-economică și de vremea instabilă care permite sau nu derularea activității de pescuit.
 


”Am putea spune că pe undeva, pandemia a oferit un moment de respiro mamiferelor marine, și de aceea a fost înregistrată cea mai mică incidență a cazurilor de eșuare la litoralul românesc din ultimul deceniu. În același timp, rezultatele proiectului CeNoBS au îmbogățit cunoștințele despre distribuția sezonieră, precum și despre abundența celor trei specii de cetacee din Marea Neagră, arătând totodată fragilitatea stării de conservare a acestor populații prin numărul îngrijorător de capturi accidentale în plasele de pescuit, la nivel bazinal”, spune Marian Paiu, director executiv ONG Mare Nostrum.


Studii de acustică pentru a identifica dinamica populațiilor de cetacee în bazinul Mării Negre


Studiile de acustică continuă și în acest an pentru a identifica dinamica populațiilor de cetacee de la litoralul românesc, dar și din bazinul Mării Negre. Studiul a fost demarat în 2020, sub denumirea BlackCeTrends, alături de partenerii din Ucraina, Bulgaria, Turcia și Georgia, pentru a stabili dinamica cetaceelor la nivelul întregului bazin. 

 

”Acest studiu ne-a ajutat să identificăm prezența delfinilor și marsuinilor și în sezonul rece, unde literatura de specialitate menționează o migrație a lor în apele din estul bazinului. Datorită acestui lucru ne vom intensifica eforturile, în anii următori, pentru a identifica populațiile rezidente de delfini și, dacă este posibil, de marsuini prin metoda foto-identificării. De-a lungul anilor, Mare Nostrum a implementat această metodă în apele românești ale Mării Negre, unde a reușit să realizeze un catalog de foto-identificare, cu exemplarele surprinse în monitorizările dedicate, menționează Costin Timofte, asistent proiect ONG Mare Nostrum.



Ce este fotoidentificarea?


Metoda de fotoidentificare reprezintă realizarea de observaţii şi fotografii ce surprind delfinii în habitatul lor natural, iar identificarea propriu-zisă se realizează prin analizarea fotografiilor înotătoarei dorsale sau a semnelor distincte de pe corpurile delfinilor, care prezintă anumite particularități, la nivelul fiecărui exemplar, în funcție de specia din care face parte.


De asmeenea am pus bazele primului catalog de foto-identificare bazinal, pe platforma OBIS Seamap, unde toți specialiștii pot încărca sau compara fotografiile delfinilor înregistrați.


Pe toată durata anului, ONG Mare Nostrum s-a deplasat la 37 de intervenții rapide, costul acestor deplasări fiind asigurat de donațiile obținute în urma campaniei ADOPTĂ UN DELFIN. De asemnea, un real ajutor îl reprezintă „Rețeaua voluntară de monitorizare a delfinilor și marsuinilor”, coordonată de ONG Mare Nostrum și care efectuează monitorizări bilunare.

Sursa foto: ONG Mare Nostrum
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii