Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:18 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial! Curtea de Conturi a României acuză „abuz în serviciu“ la Primăria Mangalia! Prespusul prejudiciu, peste 4 milioane de lei

ro

18 Jan, 2024 16:41 961 Marime text
Curtea de Conturi a României, a făcut publică lista mai multor nereguli sesizate în anul 2023 și în cazul cărora au fost sesizate organele de urmărire penală. Printre acestea se află și raportul întocmit de Departamentul VI Camera de Conturi Constanta privind propunerea de sesizare a organelor de urmărire penală a UATM Mangalia.

Potrivit raportului întocmit de Curtea de Conturi  propunerea de sesizare a organelor de urmărire penală vizează infracțiunea de abuz in serviciu rap. La art. 132 din Legea nr. 78/2000.

Prejudiciul este estimat la  4.134.436,93 lei.

Organul de urmărire penală sesizat în acest caz este DNA — Serviciul Teritorial Constanța.

Amintim că în luna decembrie 2023, Camera de Conturi Constanța a confirmat printr-un răspuns oficial transmis cotidianului ZIUA de Constanța, în urma unei adresei pe Legea 544/2001, faptul că a sesizat Direcția Națională Anticorupție Constanța, după efectuarea auditului la Unitatea Administrativ Teritorială Mangalia, care s-a încheiat cu raportul de audit nr. 40928/30.05.2023.
 

În răspunsul formulat, se arată următoarele: „Conform Programului de activitate al Curtii de Conturi pe anul 2023, Camera de Conturi Constanța a efectuat la UAT Mangalia misiunea cu tema „Verificări cu privire la aspecte legate de gestionarea elementelor patrimoniale ale entității", și a întocmit Raportul de control înregistrat la Camera de Conturi Constanța sub nr. 40928/30.05.2023.
 
Având în vedere ca în actul de control întocmit la UAT Mangalia au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârșite cu încălcarea legii penale, constând în înstrăinarea, cu nerespectarea prevederilor legale, a unor terenuri aparținând domeniului public al Municipiului Mangalia, în temeiul art. 33 alin. (4) din Legea nr. 94/1992 coroborat cu art. 34 lit. c) din RAAPE și în baza Hotărârii Plenului Curții de Conturi  nr. 522/14.09.2023, instituția  a sesizat Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța, întrucât Raportul de control nr. 40928/30.05.2023 și întreaga documentație aferentă se află la dosarul unei cauze penale, în această speță sunt incidente prevederile art. 277 alin. (2) din Codul penal (Legea nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare), potrivit cărora constituie infractiune „dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probe sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauza penală, înainte de a se dispune o soluție de netrimitere în judecată ori de soluționare definitivă a cauzei, de către un funcționar public care a luat cunoștintă de acestea în virtutea funcției."

  „De asemenea, potrivit dispozițiilor art. 285 alin. (2) din Codul de procedură penală (Legea nr. 135/2010, cu modificările și completările ulterioare), „procedura din cursul urmăririi penale este nepublică". Prin urmare, constatările reținute și consemnate în raportul întocmit în anul 2023 la UAT Mangalia intră sub incidența dispozițiilor legale enunțate anterior, la data prezentei neavând caracter public", mai transmite Camera de Conturi Constanța.

Menționăm că surse din cadrul DNA, Serviciul Teritorial Constanța au confirmat pentru ZIUA de Constanța că există în lucru un dosar în urma sesizării Curții de Conturi.
 
Dosarul vizează Pădurea Comorova din sudul litoralului.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și: 

Oficial! Auditul de la Primăria Mangalia, în atenția procurorilorCamera de Conturi Constanța a sesizat DNA cu privire la înstrăinarea unor terenuri care aparțin UAT-ului. Ce spune primarul Radu Cristian?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii