Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:47 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial! Auditul de la Primăria Mangalia, în atenția procurorilor Camera de Conturi Constanța a sesizat DNA cu privire la înstrăinarea unor terenuri care aparțin UAT-ului. Ce spune primarul Radu Cristian?

ro

20 Dec, 2023 17:00 2436 Marime text
  • Camera de Conturi Constanța a confirmat printr-un răspuns oficial transmis cotidianului ZIUA de Constanța, urmare a unei adresei pe Legea 544/2001, faptul că a sesizat Direcția Națională Anticorupție Constanța, după efectuarea auditului la Unitatea Administrativ Teritorială Mangalia, care s-a încheiat cu raportul de audit nr. 40928/30.05.2023
  • Constatările reținute și consemnate în raportul întocmit în anul 2023 la UAT Mangalia intră sub incidența dispozițiilor legale enunțate anterior, la data prezentei neavând caracter public, mai transmite Camera de Conturi Constanța
  • Surse din cadrul DNA, Serviciul Teritorial Constanța au confirmat pentru ZIUA de Constanța că există în lucru un dosar în urma sesizării Curții de Conturi
  • Primarul municipiului Mangalia, Radu Cristian a precizat pentru ZIUA de Constanța că în 2019 a fost adoptat PUG-ul care a oprit orice construcție în Pădurea Comorova
  • Radu mai spune că sesizarea este o temă falsă, aruncată de un anumit partid cu un an înainte de alegerile locale
  • Întrebat fiind dacă va candida anul viitor din partea PSD, primarul municipiului Mangalia a spus că rămâne membru PNL
 
 
Camera de Conturi Constanța a confirmat printr-un răspuns oficial transmis cotidianului ZIUA de Constanța, în urma unei adresei pe Legea 544/2001, faptul că a sesizat Direcția Națională Anticorupție Constanța, după efectuarea auditului la Unitatea Administrativ Teritorială Mangalia, care s-a încheiat cu raportul de audit nr. 40928/30.05.2023.
 
În răspunsul formulat, se arată următoarele: „Conform Programului de activitate al Curtii de Conturi pe anul 2023, Camera de Conturi Constanța a efectuat la UAT Mangalia misiunea cu tema „Verificări cu privire la aspecte legate de gestionarea elementelor patrimoniale ale entității", și a întocmit Raportul de control înregistrat la Camera de Conturi Constanța sub nr. 40928/30.05.2023.
 
Având în vedere ca în actul de control întocmit la UAT Mangalia au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârșite cu încălcarea legii penale, constând în înstrăinarea, cu nerespectarea prevederilor legale, a unor terenuri aparținând domeniului public al Municipiului Mangalia, în temeiul art. 33 alin. (4) din Legea nr. 94/1992 coroborat cu art. 34 lit. c) din RAAPE și în baza Hotărârii Plenului Curții de Conturi  nr. 522/14.09.2023, instituția  a sesizat Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța, întrucât Raportul de control nr. 40928/30.05.2023 și întreaga documentație aferentă se află la dosarul unei cauze penale, în această speță sunt incidente prevederile art. 277 alin. (2) din Codul penal (Legea nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare), potrivit cărora constituie infractiune „dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probe sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauza penală, înainte de a se dispune o soluție de netrimitere în judecată ori de soluționare definitivă a cauzei, de către un funcționar public care a luat cunoștintă de acestea în virtutea funcției."
 
 „De asemenea, potrivit dispozițiilor art. 285 alin. (2) din Codul de procedură penală (Legea nr. 135/2010, cu modificările și completările ulterioare), „procedura din cursul urmăririi penale este nepublică". Prin urmare, constatările reținute și consemnate în raportul întocmit în anul 2023 la UAT Mangalia intră sub incidența dispozițiilor legale enunțate anterior, la data prezentei neavând caracter public", mai transmite Camera de Conturi Constanța.
 
Menționăm că surse din cadrul DNA, Serviciul Teritorial Constanța au confirmat pentru ZIUA de Constanța că există în lucru un dosar în urma sesizării Curții de Conturi.
 
Dosarul vizează Pădurea Comorova din sudul litoralului.


„Este o temă falsă, aruncată de un anumit partid cu un an înainte de alegerile locale"!Radu Cristian - primarul municipiului Mangalia

 
Contactat telefonic, primarul municipiului Mangalia, Radu Cristian a precizat pentru ZIUA de Constanța următoarele: „Știu că există sesizarea, au făcut-o inclusiv la Primărie, inclusiv mie mi-au făcut plângere, cu toate că în 2019 am adoptat PUG-ul care a oprit orice construcție în Pădurea Comorova.

Este o temă falsă, aruncată de un anumit partid cu un an înainte de alegerile locale. Din informațiile mele, această speță a mai fost cercetată de organele de cercetare penală, însă nu cunosc finalitatea acelei cercetări. Nu pot însă să nu mă întreb, de ce timp de 20 de ani, inspectorii de la Curtea de Conturi nu s-au sesizat cu privire la această situație, sau chiar în ultimii ani, pentru ca vin la noi destul de des. Nu mă plâng că vin, să nu fiu greșit înțeles. Dar se puteau sesiza încă din 2008 când Pădurea Comorova a ținut prima pagină în ziare".
 
Întrebat fiind dacă va candida anul viitor din partea PSD, primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu a spus că rămâne membru PNL.

Vom reveni.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

Anunțul USR Mangalia DNA cercetează înstrăinarea unor terenuri aparținând domeniului public al Municipiului Mangalia și aspecte legate de situația Pădurii Comorova!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii