Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O şansă pentru crescătorii de porci organizaţi în întreprinderi. Se deblochează programul de investiţii (document)

ro

03 Oct, 2018 00:00 1625 Marime text
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat în transparenţă decizională proiectul pentru o ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 195/2018 - ce vizează aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie.
 
În domeniul creşterii suinelor, concurenţa cu produse din afara ţării a avut influenţe negative în valorificarea produselor obţinute. Acestui context i s-au adăugat şi disfuncţionalităţile pieţei, care periclitează existenţa unei economii funcţionale şi echitabile în acest sector ce se confruntă şi în prezent cu dificultăţi financiare. În plus, continuă să se înregistreze un deficit de produse proaspete, atât pentru consum direct, cât şi pentru industria alimentară.
 
În prezent, producătorii de carne de porc înregistrează pierderi de venit considerabile din cauza contextului global nefavorabil, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
 
Astfel, este necesară punerea în acord a dispoziţiilor prevăzute în Legea numărul 195 din 2018 cu observaţiile Comisiei Europene, în condiţiile articolului 20 alin. (1) din aceeaşi lege, pentru obţinerea deciziei Comisiei Europene de autorizare a schemei.
 
Potrivit ministerului, nepromovarea prezentului act normativ în regim de urgenţă poate avea consecinţe nefavorabile în rândul crescătorilor de porcine care nu pot accesa schema pentru realizarea investiţiilor, având în vedere că legea nu poate produce efecte până la obţinerea deciziei Comisiei Europene, respectiv până la adoptarea ordonanţei de urgenţă.
 
Prin proiectul de ordonanţă se introduc observaţiile transmise de Comisia Europeană, în sensul definirii clare a beneficiarilor care trebuie să respecte criteriile microîntreprinderilor sau întreprinderilor mici şi mijlocii, potrivit legislaţiei în domeniu, precum şi a tipurilor de investiţii şi costuri eligibile, a stabilirii drept cheltuială neeligibilă a taxei pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor şi reglementării aplicării schemei de ajutor de stat instituite de lege.
 
Se reglementează faptul că Ministerul Agriculturii realizează, din fonduri suportate de la bugetul de stat şi alocate prin bugetul propriu, şi pune la dispoziţia direcţiilor pentru agricultură judeţene aplicaţia informatică integrată, care asigură operativitatea derulării programului.
 
În secţiunea „Documente” puteţi vedea proiectul de ordonanţă de urgenţă aflat în transparenţă decizională.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii