Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:21 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Multe scoli nu sunt gata sa-si primeasca elevii

ro

21 Aug, 2003 00:00 732 Marime text

Pana in acest moment, s-au efectuat lucrari la 274 de unitati scolare dintr-un total de 545 * Din acest an, nu vor mai exista cadre didactice suplinitoare

Raportul privind stadiul pregatirii unitatilor de invatamant in vederea inceperii anului scolar 2003-2004 a fost prezentat, ieri, in cadrul Comisiei Organizatorice Consultative, desfasurata ieri la Prefectura. Paloma Petrescu, seful Inspectoratului Scolar, a declarat ca la capitolul manuale scolare, judetul nostru sta bine. Inca din luna martie, a fost transmisa comanda la Ministerul Educatiei, pentru necesarul de manuale, iar, pana in prezent, s-au primit 176 de titluri, ceea ce reprezinta mai mult de 50 %. Din acest an, avand in vedere ca invatamantul de noua clase a devenit obligatoriu, s-a hotarat ca si pentru acestia sa se comande manuale gratuite. In acest sens, a fost facuta o comanda de 116 titluri, reprezentand 187.416 de manuale. Pentru a veni in sprijinul persoanelor cu venituri mici, s-au comandat 22.000 de pachete cu rechizite. Cele destinate claselor I-IV au fost deja primite si, in curand, vor ajunge la Constanta si pachetele destinate gimnaziului.O alta problema prezentata prefectului Gheorghe Martin a fost cea legata de cadrele didactice. Inspectorul general a anuntat ca, din acest an, nu vor mai exista cadre didactice suplinitoare. Incadrarea personalului didactic se va face in urma concursului desfasurat pe date de 16 iulie. In ceea ce priveste pregatirea fizica efectiva a scolilor, exista localitati in care au fost inregistrate anumite probleme, deoarece lucrarile de reparatii se realizeaza cu fonduri de la bugetul local. Pana in acest moment, s-au efectuat lucrari la 274 de unitati scolare dintr-un total de 545. Cele mai mari probleme au fost inregistrate in patru comune. Este vorba despre comuna Ion Corvin, unde primarul a refuzat sa dea aviz pentru demararea lucrarilor de renovare a unitatii de invatamant din localitate. O alta problema s-a inregistrat in comuna Ciocarlia, unde, conform declaratiei inspectorului Paloma Petrescu, personalul din primarie nu stia exact numarul unitatilor din localitate. Primarul Marghiol a refuzat sa colaboreze, declarand ca nu are nevoie de reparatii.In localitatea Pestera, abia acum au fost date niste materiale destinate renovarii gradinitei si exista promisiuni pentru scoala.

Lucrari realizate de personalul scolii

O alta localitate in care sunt inregistrate probleme este Ostrovul. Aici lucrarile sunt realizate de personalul scolii, insa nu toate lucrarile pot fi realizate de ei. Edilul localitatii a dat asigurari ca va angaja echipe specializate pentru realizarea lucrarii de renovare a acoperisului. Pentru ca in toate localitatile sa se finalizeze lucrarile in timp util, prefectul Gheorghe Martin a solicitat sa-i fie prezentata o nota informativa, iar la randul sau sa o trimita persoanelor abilitate. O alta problema abordata este cea legata de autorizatia sanitare de functionare. Directorul Directiei de Sanatate Publica, Camelia Ciubotaru, a dat asigurari ca, in acest an, vor fi mai multe scoli autorizate, o prioritate in acest sens reprezentand-o asigurarea surselor de alimentare cu apa. In cadrul comisiei, a fost adusa in discutie si Ordonanta 96, legata de programul "Cornul si laptele", program care din acest an se extinde si la gradinite. In acest sens, s-au purtat discutii cu directorii de gradinite care trebuie sa igienizeze spatiile de depozitare. Probleme se mai inregistreaza inca si la necesarul de frigidere. Exista inca 57 de unitati de invatamant care nu au frigidere. Dintre acestea, 15 sunt in mediul rural si 42 in mediul urban. Numai la gradinite sunt aproximativ 13.243 de copii, care intra in acest program, numai la gradinitele cu orar normal.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii