Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monumentul istoric „Casa cu Lei” a fost cumpărat de Monsson Trading

ro

22 Mar, 2023 14:07 2940 Marime text
„Casa cu Lei“, o clădire reprezentativă pentru orașul Constanța, aflată în patrimoniul arhitectural al României și deținută anterior de o firmă privată a fost cumpărată recent de furnizorul și traderul de electricitate și gaze naturale Monsson Trading.

”Intenția noastră este de a restaura monumentul istoric și de a-l readuce la adevărata sa valoare. În acest moment, estimăm că renovarea va dura circa trei ani, dintre care, în primul an, ne vom concentra pe obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare demarării lucrărilor de renovare pentru un astfel de monument istoric, iar în următorii doi ani vom face renovarea propriu-zisă”, a declarat Andrei Muntmark, directorul general al Monsson Trading.


”Vrem să redăm Constanței o clădire care are o importanță istorică foarte ridicată și să readucem <> la adevărata ei frumusețe în cel mai scurt timp posibil”, a mai spus Andrei Muntmark.
 

”Casa cu Lei” este una dintre clădirile istorice de referință pentru orașul Constanța, fiind construită între 1895 și 1898 la inițiativa omului de afaceri de origine armeană, Dicran Emirzian. Clădirea a fost ridicată după planurile arhitectului Ion Berindei, având un stil arhitectural ce aparține eclectismului, cu elemente din componența clasicismului, renașterii și barocului. Numele său provine de la cei patru lei prezenți pe capitelurile coloanelor de la intrare, un element ce se regăsește pe multe alte schițe ale celebrului arhitect., a transmis Simona-Claudia Dobre, Senior PR & Communication Strategist. 
 
”Casa cu Lei” este situată la intersecția străzilor Dianei și Nicolae Titulescu, iar în prezent este înscrisă în patrimoniul arhitectonic al României și declarată monument istoric de categoria A.

De asemenea, este important de menționat că Monsson Trading are sediul central într-o clădire istorică aflată în vecinătatea ”Casei cu Lei”, care a fost renovată complet în august 2022 din fondurile proprii ale companiei.


Despre Monsson Trading

Monsson Trading este o societate parte a Grupului Monsson din Constanța, fiind fondată în anul 2009. Compania a avut în anul 2022 o cifră de afaceri de aproximativ 182 milioane de euro și peste 40 salariați. Monsson Trading furnizează atât electricitate, cât și gaze naturale și este specializată în achiziția de energie verde. Compania cumpără electricitate de la mai mult de 50 de producători de energie din surse regenerabile din România.


Despre Casa cu Lei 

Clădirea de la malul mării a fost construită după planurile arhitectului român Ion Berindei, între anii 1895 şi 1898.

Casa a aparținut negustorului armean Dicran Emirzian. Ulterior, Casa cu Lei a fost reședința unui magistrat iar după Primul Război Mondial, Casa cu Lei a devenit, pentru scurt timp, sediu de bancă., Apoi, în Casa cu Lei a locuit Bebi Emirzian, fiul lui Dicran, iar în 1950 imobilul a fost nationalizat.

În anii ’70, Casa cu lei a trecut printr-un proces de restaurare, fiind transformată în restaurant, care a funcționat până în anii ’90.

Un alt imobil de patrimoniu ar putea fi vândut după modelul Casei Manicatide. Proprietarul, Gabriel Comănescu, spune că nu vrea să facă tranzacții cu Primăria Constanța


 Proprietarul clădirii a fost Vega Turism SA 

Firma a fost fondată în anul 1995, cu sediul social la Hotel Vega din Mamaia. Activitatea principală a societății, conform codului CAEN, este „Hoteluri și alte facilități de cazare”. Acționari în firmă sunt GVC Investment Company Limited, cu 71,39%, firmă care are sediul social în Cipru, Gabriel Valentin Comănescu, care deține 24,91%, Upetrom Engineering SRL, care deține 3,68%, restul procentelor fiind deținute de Eugenia Drăgan, Maria Roman, Liviu Valentin Runcan, Ion Topoleanu și o Listă Persoane Fizice. Administratori sunt Gheorghe Enciu, Luminița Gina Militaru, cât și Camelia Claudia Tivichi.

Amintim că, la data de 07 martie, Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că într-adevăr există o solicitare, în ceea ce privește intenția de a-și exercita dreptul de preempțiune.

„Există o solicitare, analizăm, efectuăm rapoarte. Vedem exact ce va fi. Ieri am dat în lucru acest subiect, însă trebuie să vorbim și cu colegii de la Primăria Constanța, că am înțeles că și ei ar fi interesați și să vedem care are mai mare nevoie. Nu este nevoia să supralicităm”, ne-a transmis președintele CJ Constanța. El a mai spus că dacă va achiziționa clădirea, este nevoie de o investiție destul de mare pentru a o reabilita.

Pe de altă parte, proprietarul, prin Gabriel Comănescu, nu înclina atunci spre o înțelegere cu autoritățile locale. Acesta a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că „Nu o vând lor. Doar respect legea și le dau dreptul de preempțiune”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii