Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:26 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monitorizare hidrologică Evoluția debitului Dunării și a râurilor din România în săptămâna 2-9 decembrie

ro

03 Dec, 2023 10:52 683 Marime text
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele două zile ale intervalului de prognoză până la valoarea de 7.400 mc/s, staţionar în următoarea zi, apoi în creştere până la 8.100 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii decembrie (5.200 mc/s).



Prognoza emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 2 - 9 decembrie

Potrivit prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 2 - 9 decembrie 2023, în aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în scădere pe sectorul Gruia - Zimnicea şi în creştere pe sectorul Giurgiu - Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în creştere pe sectorul Gruia - Corabia, în scădere pe sectorul Tr. Măgurele - vadu Oii şi relativ staţionare pe sectorul Brăila - Tulcea.

În ceea ce priveşte râurile din România, în prima zi a intervalului de prognoză (3 - 9 decembrie 2023), debitele medii zilnice vor fi în creştere pe râurile din nordul, vestul şi cele din zona montană din centrul ţării, ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane înalte şi propagării şi relativ staţionare pe celelalte râuri.

Hidrologii avertizează că sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri semnificative de niveluri şi debite cu posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare pe râurile din Maramureş şi Crişana, datorită efectului combinat al precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.

"În următoarele două zile ale intervalului, debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din jumătatea de vest a ţării şi din zona de munte din nordul şi centrul ţării, unde vor fi în creştere prin propagare. Este posibilă apariţia fenomenelor de gheaţă incipiente (ace de gheaţă, gheaţă la maluri şi năboi) pe unele râuri din zonele montane din nordul şi centrul ţării", arată prognoza INHGA.


În restul intervalului, debitele medii zilnice vor fi în general în scădere. Formaţiunile de gheaţă (ace de gheaţă, gheaţă la maluri şi năboi), vor fi în extindere şi intensificare. 

Sursa: Agerpres.ro. 


Citește și:

Construcția unui nou pod peste Dunăre, pe agenda întâlnirii trilaterale România-Bulgaria- Grecia, de la Varna
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii