Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Modificare de tarife la operatorii în regim de taxi din Constanţa! Cât au crescut şi când vor începe controalele

ro

20 Jul, 2017 00:00 18224 Marime text
În urmă cu zece ani, Consiliul Local Constanţa a reglementat tariful maximal pentru cei 1.870 de operatori în regim de taxi care funcţionau în Constanţa la 3,5 lei/km. După aproape un deceniu, în baza unui audit comandat de Camera Taximetriştilor din Constanţa, cei aproximativ 1.720 de operatori în regim de taxi au început modificarea tarifelor.
 
Până în prezent, potrivit şefului Serviciului Transport Local din cadrul Primăriei Constanţa, Liviu Pătraşcu, şi-au modificat preţurile operatorii de transport din cadrul dispeceratelor Scorpion Taxi - 2,62 de lei, General Taxi - 2,63 de lei, TransTaxi - 2,61 de lei. Taximetriştii de la Romaris, RBT şi City Taxi încă discută pe marginea adoptării noilor tarife, pentru că altfel riscă să fie amendaţi pentru utilizarea unor preţuri de dumping, spune şi preşedintele Camerei Taximetriştilor, Marin Neagu.
 
„Modificări de tarif nu s-au mai făcut din 2008. Între timp, preţul carburanţilor, al autovehiculelor, în general al cheltuielilor pe care le implică activitatea de taximetrie au crescut. Din acest motiv, am comandat la nivelul Camerei un audit care să stabilească cuantumul cheltuielilor pentru activitatea de taximetrie la care s-a calculat şi un profit decent de 10% şi a reieşit un tarif de 2,61 de lei/km. Asta înseamnă că, de la această valoare şi până la nivelul maxim de 3,5 lei/km stabilit de Consiliul Local, operatorii au dreptul să-şi stabilească noile tarife. Deja se întâmplă lucrul acesta, mai sunt încă şi operatori de la anumite dispecerate care circulă cu vechile tarife (1,79 lei/km sau 1,78 lei/km), însă aceştia riscă amenzi de la Consiliul Concurenţei“, a explicat, pentru ZIUA de Constanţa, preşedintele Camerei Taximetriştilor, Marin Neagu.
 
Acesta a adăugat că operatorii care deja şi-au modificat tarifele au renunţat la tariful de exterior (care nu se mai regăseşte în lege) şi la cel de noapte (care, potrivit legiuitorului, pot fi mai mari cu 0-50% din tariful de zi practicat de operatorul de transport în regim de taxi).
 
După ce toţi operatorii vor trece la noile tarife, se va trece la controale. „După ce se termină cu modificarea tarifului, comisia de control trafic va trece la verificarea taximetriştilor, a stării de curăţenie a maşinilor, a stării tehnice a taxiurilor (RAR)“, mai apreciază Neagu.
 
Raportat la tarifele din alte oraşe mari din ţară, preşedintele Camerei Taximetriştilor spune că noile tarife practicate de operatorii din Constanţa sunt corecte. „Peste tot în ţară, tarifele sunt în jurul valorii de 2,5 lei/km“, a conchis acesta.

Tarifele trebuie vizate la Primărie


Şeful Serviciului Transport Local din cadrul Primăriei Constanţa, Liviu Pătraşcu, a fost destul de reţinut în declaraţii. Totuşi, întrebat fiind cum poate acţiona autoritatea locală pentru a împiedica practicarea unor preţuri de dumping, acesta spune că „operatorii trebuie să-şi avizeze tarifele la Primărie, iar când vor veni pentru aviz, dacă nu trec la noile tarife, noi ne putem sesiza să le suspendăm activitatea sau chiar să o anulăm. Tarifele vor fi modificate peste tot, nu există în lege un termen-limită, depinde de modul în care operatorii din cadrul dispeceratelor se organizează.
 
Legat de viitoare controale, după alinierea tarifelor, Pătraşcu spune că verificări se fac permanent, iar principala problemă este aceea a şoferilor. „60-70% dintre maşinile utilizate în activităţile de taximetrie sunt în regulă. Sigur, mai sunt şi maşini cu probleme, însă atâta vreme cât ele trec prin «examenul anual al RAR», noi nu avem ce face. În schimb, şoferii reprezintă o problemă. Ar trebui să existe un cazier pentru fiecare taximetrist în parte. Primăria nu poate controla angajarea acestor şoferi, aici e treaba patronilor, a dispeceratelor. Noi doar îi putem verifica, şi asta facem tot timpul“, a conchis Pătraşcu.
 
Noile tarife practicate de operatorii în regim de taxi au intrat în vigoare pe 17 iulie 2017.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Adrian 05 Sep, 2017 19:04 Oare taximetristii din Bucuresti sau alte orase au cheltuieli mai mici, nu au acelasi plati pentru masina? Diferenta de pret/km este foarte mare!!! Si intr-adevar majoritatea taxi-urilor sunt murdare si urat mirositoare la fel ca si soferii! Miros de transpiratie, de nespalat, ba chiar si de urina! Familia mea si cu mine....adio taxi! Invatati intai sa fiti civilizati, curati, sa oferiti servicii de calitate si siguranta, apoi abia incercati sa mariti pretul!
  • Adrian 29 Aug, 2017 18:16 In Constanta este dublul pretului fata de Bucuresti!(1.31-1.50 lei/km!)...Masini nespalate si neintretinute, care miros la fel ca si majoritatea celor ce le conduc!..O mafie care trebuie starpita si inlocuita cu Uber-ul ,ca peste tot unde a patruns acest gen civilizat de transport persoane in Ro. La Constanta tot datorita acestor mafioti n-a avut loc pana acum!Constanteni solutia este de a refuza pe cat posibil utilizare acestor "servicii" de taximetrie!