Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:47 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Mediului. Trebuie să fim responsabili cu privire la utilizarea apei potabile

ro

05 Jul, 2022 20:55 995 Marime text
Ministrul Mediului, foto: Facebook/ Barna Tanczos

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, susţine că România nu se confruntă cu o criză de furnizare a apei potabile la nivel naţional chiar dacă multe lacuri de acumulare sunt la un nivel de umplere de numai 68%. 

El recomandă populaţiei să fie responsabilă în această perioadă cu privire la modul cum utilizează apa potabilă.
 

„Trebuie să ştim că foarte multe lacuri de acumulare chiar dacă sunt undeva la 68% nivel de umplere, ele asigură alimentarea cu apă şi nu avem o criză de furnizare de apă potabilă la nivel naţional. (...)

Apa potabilă este o resursă de care trebuie să avem grijă şi în perioade de abundenţă şi în perioadele în care nu avem secetă, pentru că această apă este poate cea mai valoroasă.

În spatele asigurării apei potabile sunt investiţii, sunt cheltuieli, chiar dacă la buzunar nu ne afectează dacă udăm grădina în fiecare dimineaţă. Rezerva de apă este probabil cea mai importantă resursă de care dispunem în momentul de faţă", a declarat marţi, 5 iulie, Barna Tanczos, la Digi 24.


El a precizat că fenomenele extreme dăunează cel mai mult culturilor agricole.
 

„Ploile, chiar dacă vin, de foarte mult ori vin şi sub forma de grindină şi afectează zone limitate unde pot fi distruse culturile, iar în paralel la câţiva kilometri distanţă persistă seceta.

Tocmai de aceea trebuie să fim foarte precauţi şi responsabili în această perioadă cu privire la modul cum utilizăm apa potabilă", a subliniat el.


Şeful de la Mediu a menţionat că Ministerul Agriculturii a investit mult în ultima perioadă în sisteme de irigaţii, dar şi cu aceste investiţii suprafeţele care pot fi irigate sunt nesemnificative la scară naţională.
 

„În acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că prioritatea numărul unu pentru furnizorii de apă este furnizarea apei potabile.De aceea, facem apel la responsabilitate şi chiar dacă nu putem să udăm culturile din grădini şi din curţi trebuie să conştientizăm că acolo unde autorităţile fac apel la reducerea consumului de apă potabilă, chiar este nevoie de o responsabilitate la nivel individual şi trebuie să avem grijă de acele resurse de apă, pentru că sunt multe localităţi afectate în momentul de faţă", a precizat Barna Tanczos.


Potrivit sursei citate, toate aceste fenomene extreme sunt efectul schimbărilor climatice care distrug echilibrul.

Administraţia Naţională „Apele Române" (ANAR) a avertizat marţi că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă să fie folosite raţional pentru toate folosinţele, precizând, totodată, că nu recomandă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine sau piscine.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii