Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:33 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Energiei face precizări „Nu există niciun risc privind alimentarea cu gaze la iarnă. Sunt doar zvonuri” (VIDEO)

ro

24 Nov, 2021 15:36 1013 Marime text
  • Este doar un zvon care apare periodic pentru a creşte preţul gazelor pe bursă.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că nu există niciun risc privind alimentarea cu gaze la iarnă.

Este doar un zvon care apare periodic pentru a creşte preţul gazelor pe bursă.

întrebat de jurnalişti dacă există posibilitatea ca în această iarnă să avem probleme cu alimentarea cu gaze, iată ce a răspuns ministrul: 

"Nu, nu există, am mai spus-o. Există un plan naţional de urgenţă, e aprobat de foarte mult timp, dar vreau să infirm categoric aceste zvonuri, cum a fost şi acela cu blackout-ul, văd că şi acesta e reluat ca un laitmotiv, că vor fi probleme în alimentarea cu gaze naturale.

Eu pot să văd doar interesul unora de a creşte preţul pe piaţă, pentru că e o bursă şi, ca orice bursă, este sensibilă. Am văzut o declaraţie a reglementatorului din Germania că amână avizarea Nord Stream 2 şi preţurile au crescut, la fel văd că cineva încearcă acest lucru şi în România", a răspuns Popescu.

Ministrul Virgil Popescu a transmis că, în ianuarie, programul de compensare a facturilor va fi analizat şi, dacă este cazul, în funcţie de tendinţa de preţuri în plan european, mondial, acest program va fi prelungit.

„Furnizorii nu trebuie să aștepte normele pentru a emite facturi”

Ministrul a mai primit o întrebare despre când vor fi publicate normele de aplicare a legii privind compensarea şi plafonarea facturilor, întrucât majoritatea furnizorilor au amânat facturarea până la publicarea acestor norme.

"Sunt două lucruri: plafonarea este aprobată prin lege, nu prin norme. Normele au plecat de la noi, de la Ministerul Energiei, vinerea trecută, au fost semnate de Ministerul Muncii şi sunt la Finanţe.

Eu cred că astăzi - am discutat cu domnul ministru - vor fi semnate astăzi de Ministerul Finanţelor, pentru că au fost lucrate împreună şi am preluat observaţiile, cred că vor fi astăzi aprobate", a susţinut oficialul.

Furnizorii nu ar trebui să aştepte normele pentru a emite facturi, întrucât normele se referă doar la procedura de decontare.

"Operatorii nu trimit facturile pe luna octombrie, iar luna noiembrie va fi facturată la începutul lunii decembrie, am tot spus acest lucru, am avut discuţii şi cu operatorii, le-am explicat că normele pleacă aşa, le-am spus că vom face o evaluare la începutul lunii ianuarie.

Vor avea şi normele, sper că azi le va semna domnul ministrul şi vor fi publicate în Monitorul Oficial", a mai precizat Virgil Popescu.


 

Sursa foto-video: Facebook/ Virgil Popescu 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii