Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:23 28 09 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Dezvoltării „Astăzi a fost demarată construcția primei creșe noi, moderne și prietenoasă cu mediu“

ro

18 Aug, 2022 12:56 536 Marime text
Cresă. Foto: Ministerul DezvoltăriiCseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a participat astăzi la demararea lucrărilor pentru prima creșă construită de Ministerul Dezvoltării, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Pentru acest moment lucrez de mai bine de un an: punerea pietrei de temelie pentru prima creșă nouă, modernă și prietenoasă cu mediul. De Crăciun ne vom putea bucura împreună și de finalizarea acestei construcții”, a declarat Cseke Attila.


Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, noua creșă va putea găzdui 70 de copii, fiind echipată cu săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprie, cabinet medical, spații administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber.

Ministerul a aprobat primele 110 creșe pentru care a fost demarată procedura de achiziție publică, în timpul căreia va fi identificat constructorul. În cazul a 21 dintre acestea a fost semnat deja contractul de execuție cu un constructor, ceea ce înseamnă că pot începe lucrările propriu zise de construcție.

“Astăzi a fost demarată construcția primei creșe, dar alte 20 pot intra, în curând în acest stadiu. Putem vedea un progres rapid în construcția de creșe, pentru că acest program a fost demarat anul trecut de Ministerul Dezvoltării, cu un proiect tip pus la dispoziția autorităților locale și finanțarea asigurată de Statul Român. Pentru că a fost o procedură bine pregătită, avem 64 de proiecte mature care pot fi finanțate prin PNRR din fonduri europene, astfel putem aloca fondurile naționale pentru construirea a mai multor creșe”, a precizat Cseke Attila.


După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării va construi peste 100 de creșe prietenoase cu mediul și eficiente energetic din PNRR, la care se adaugă altele, finanțate din bugetul național. Creșa nZEB (near-Zero Energy Building) va fi dotată cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. În același timp, această creșă va reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirea va avea sistem inteligent, digital de management al acestor resurse, și, în acest fel, costurile de întreținere vor fi mici.

Ministerul Dezvoltării, prin CNI, asigură finanțarea integrală a construcției, în valoare de 14,20 de milioane de lei.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii