Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:50 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Apărării din Regatul Belgiei, în vizită oficială la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov.

ro

18 Dec, 2023 19:35 773 Marime text
Foto: MApNSecretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit cu ministrul Apărării din Regatul Belgiei, Ludivine Dedonder, și cu șeful belgian al Statului Major al Apărării, amiralul Michel Hofman, luni, 18 decembrie, la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, Brașov.

Potrivit MApN, întrevederea a avut loc cu prilejul vizitei pe care oficialii aliați au efectuat-o la trupele belgiene din cadrul Grupului de Luptă al NATO dislocat în facilitatea românească de instruire.

Dialogul a vizat subiecte precum analiza situației de securitate în regiunea Mării Negre, stadiul operaționalizării Grupului de Luptă pentru creșterea la nivel brigadă, respectiv planificarea exercițiilor, operațiilor și a investițiilor.

 „Am mulțumit ministrului apărării din Regatul Belgiei pentru cooperarea excelentă și contribuția deosebit de valoroasă în dezvoltarea Grupului de Luptă de la Cincu. Toate națiunile implicate în operaționalizarea acestui important proiect NATO au demonstrat profesionalism și au arătat ce înseamnă solidaritatea aliată pe teren. Legăturile dintre militarii români și forțele străine dislocate la Cincu sunt excelente. Acestea contribuie la succesul nostru viitor și la consolidarea relațiilor bilaterale. România este angajată în mod activ în dezvoltarea Grupului de Luptă, care include îmbunătățiri ale infrastructurii. Recunoaștem progresul înregistrat până acum și vom continua să oferim tot sprijinul necesar ca națiune-gazdă”, a declarat secretarul de stat Simona Cojocaru.

Șeful Apărării din România a mulțumit omologului său pentru contribuția armatei belgiene la consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare în țara noastră.

„În planul instruirii comune, prezența trupelor belgiene în țara noastră a creat reale oportunități de creștere a interoperabilității structurilor în context NATO. În formatul Uniunii Europene, convergența intereselor strategice de securitate ale celor două țări este reflectată și în participarea militarilor români și belgieni la operațiile Uniunii Europene în Balcanii de Vest, precum și în Africa. Un indicator simbolic al cooperării militare este participarea recentă a partenerilor belgieni la parada de 1 Decembrie”, a afirmat generalul Gheorghiță Vlad.


Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit în luna mai 2022, la propunerea Franței, care a preluat rolul de națiune-cadru pentru detașamentul înaintat al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat a NATO (VJTF). Prezența Grupului de luptă în țara noastră contribuie în mod substanțial la întărirea securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic.
 
 Citește și: 

Cinste și onoare memoriei lor!Se împlinesc 9 ani de la un tragic accident aviatic soldat cu moartea a nouă militari
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii