Ministerul Familiei România, prima țară cu o Lege pentru participarea copiilor în procesul deciziona
Ministerul Familiei: România, prima țară cu o Lege pentru participarea copiilor în procesul deciziona
05 Nov, 2024 20:01
ZIUA de Constanta
517
Marime text
România, prima țară din lumea cu o Lege pentru participarea copiilor în procesul decizional Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat astăzi, 5 noiembrie 2024, proiectul legislativ pentru completarea Legii nr.272/2004 (PLX 417/2024) privind protecția şi promovarea drepturilor copilului – un proiect care asigură participarea copiilor la deciziile care îi privesc, la nivel local şi central.
Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, proiectul de lege care permite participarea copiilor în procesele decizionale la nivelul administrației publice centrale şi locale, reflectând un angajament ferm pentru incluziune şi responsabilitate civică, va asigura un cadru legal prin care vocea copiilor să fie auzită şi luată în considerare în formularea politicilor şi deciziilor care îi afectează direct. Prin adoptarea Legii, România devine prima țară din lume care reglementează, la nivel de legislație primară, participarea copiilor în procesul
decizional.
„Adoptarea acestui proiect de lege este un pas major către o Românie în care fiecare voce contează, indiferent de vârstă. Copiii sunt nu doar beneficiarii deciziilor noastre de astăzi, ci şi viitorii lideri ai țării. Prin această lege, le oferim posibilitatea de a-şi exprima opiniile, de a învăța despre responsabilitatea civică şi de a se implica activ în viața comunităților din care fac parte.
Doresc să mulțumesc, pe această cale, domnului prim-ministru Marcel Ciolacu, un adevărat aliat al copiilor şi tinerilor, colegilor din Parlament care au susținut inițiativa legislativă, precum şi partenerilor alături de care am lucrat ca acest proiect să devină realitate: UNICEF România, Fundația World Vision, Federația Organizațiilor Non-Guvernamentale pentru Copii şi Salvați Copii România.
Îi mulțumesc, de asemenea şi preşedintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului şi Adopție, Rareş Petru Achiriloaie pentru implicare” a declarat ministrul Natalia-Elena Intotero.
Principalele obiective ale legii
• Consultări anuale cu copiii: Instituțiile publice centrale şi locale vor organiza cel puțin o sesiune de consultări anuale cu copiii, asigurând astfel un dialog deschis şi protejat pe teme de interes pentru aceştia.
• Comunicare accesibilă: Instituțiile vor publica, într-un limbaj prietenos şi adaptat copiilor, informații despre activitățile şi obiectivele lor, promovând astfel transparența şi facilitând participarea informată a copiilor în viața publică.
• Implicarea activă a copiilor în deciziile care îi privesc: Legea creează un mecanism prin care opiniile copiilor sunt integrate în procesul decizional, contribuind astfel la formarea unor cetățeni implicați civic şi responsabili.
Această lege se aliniază cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene şi Convenția ONU privind drepturile copilului, recunoscând dreptul copiilor de a-şi exprima liber opiniile şi de a avea un rol activ în deciziile care îi afectează. Proiectul îşi va continua parcursul natural, mergând spre promulgare la Preşedintele
României, iar ulterior Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului şi Adopție, alături de principalii parteneri, va elabora metodologia de aplicare.
Citește și:
Ministerul Familie va oferi sprijin financiar familiilor care se confruntă cu probleme de infertilitate
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii