Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:49 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Măsuri suplimentare pentru asigurarea ordinii şi restricţii de circulaţie Ce poţi face de Ziua Marinei în Constanţa şi în alte oraşe

ro

15 Aug, 2015 00:00 1895 Marime text
Una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii are loc astăzi, când este prăznuită Adormirea Maicii Domnului. Pe 15 august, este marcată şi Ziua Marinei, deoarece Fecioara Maria este şi ocrotitoarea marinarilor. Anul acesta, sărbătorirea Zilei Marinei Române are loc în contextul împlinirii a 155 de ani de la crearea Marinei Militare Române moderne de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în anul 1860.

Programul activităţilor organizate, astăzi, în Constanţa şi în alte oraşe

Constanţa


În această dimineaţă, la malul mării, începând cu ora 10.00, evenimentele închinate Zilei Marinei vor începe cu un ceremonial militar și religios. Zeul Neptun va da startul desfăşurării exerciţiilor demonstrative pe mare şi pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa.
 
Totul se va încheia în jurul orei 12.30, urmând ca, între orele 13.00 şi 15.00, în Portul Tomis să aibă loc jocuri marinăreşti. Retragerea cu torţe pe itinerarul Comandamentul Flotei - Piața Ovidiu - Prefectura Constanţa va avea loc începând cu ora 21.00. De asemenea, menţionăm că la Muzeul Marinei Române intrarea va fi gratuită, astăzi, între orele 9.00-17.00.

Mangalia

Astăzi, între orele 10.00-14.00, în portul turistic Mangalia va avea loc exerciţiul „FNR 15“. Sunt programate exerciţii tactice demonstrative, concursuri marinăreşti, concursuri cu rame şi vele, expoziţie tehnică militară. Mai mult de atât, în intervalul orar 20.00-21.00, se va desfăşura un spectacol de muzică militară, iar între orele 21.00-22.00, retragerea cu torţe pe itinerarul Farul Genovez - faleză portul turistic - Cercul Militar Mangalia - Bulevardul 1 Decembrie 1918.

Brăila

Pe 15 august, la Brăila, între orele 10.00 şi 12.30, va avea loc exerciţiul „FNR 15“ şi se vor desfăşura, de asemenea, jocuri marinăreşti. 

Galaţi 

Exerciţiul „FNR 15“, dedicat Zilei Marinei Române, are loc şi la Galaţi, fiind programat în intervalul orar 18.00-21.00.

Sulina 

Între orele 10.45-21.00, se va desfăşura şi la Sulina exerciţiul „FNR 15“. 

Tulcea 

Pe 15 august, şi la Tulcea, între orele 10.00-13.30, va avea loc exerciţiul „FNR 15“, dar se vor desfăşura şi jocuri marinăreşti.

Bucureşti

De asemenea, şi în capitală, sâmbătă, de la ora 10.00, sunt programate evenimente, respectiv un ceremonial militar şi religios, jocuri marinăreşti, expoziţie de pictură cu tematică de marină.
 
În premieră, anul acesta, marinarii militari vor participa la activităţile organizate de Primăria Oraşului Bicaz pe Lacul Izvorul Muntelui, de la poalele Muntelui Ceahlău.

Cine vine la Constanţa

Viceprim-ministrul pentru securitate națională şi ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, va participa, astăzi, începând cu ora 10.00, la ceremonialul organizat în Constanţa cu ocazia Zilei Marinei Române.
 
De asemenea, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, se alătură persoanelor care vor fi prezente, pe 15 august, la malul mării. Tot de la ora 10.00, Mircea Duşa va asista la activităţile dedicate Zilei Marinei Române, care se vor desfăşura pe faleza din faţa Comandamentului Flotei. Şi şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, va participa la activităţile organizate la Constanţa.

Peste 5.000 de marinari militari vor participa la activităţile prilejuite de Ziua Marinei Române

Menţionăm că peste 5.000 de marinari militari vor participa la activităţile prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei Române, la Constanţa, în Portul Turistic Mangalia, pe faleza centrală din Tulcea, pe faleza din Brăila, în Parcul Herăstrău din Bucureşti, precum şi la Galaţi.
 
La festivitățile care au loc la Constanța, Garda de Coastă din cadrul Poliţiei de Frontieră va participa la parada navală cu nava amiral „Ştefan cel Mare“ şi două ambarcațiuni de intervenție rapidă, care vor prezenta un exercițiu de intervenţie pe linia combaterii migraţiei ilegale pe mare. În acest context, marinarii Poliției de Frontieră vor participa și la ceremonialul ridicării pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei, la ridicarea pavilionului și a marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv.

Peste 24.000 de angajaţi ai MAI vor asigura ordinea şi siguranţa publică 

Structurile Ministerului Afacerilor Interne au luat măsuri suplimentare pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice, în contextul evenimentelor prilejuite de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. Prin urmare, peste 24.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră) vor acţiona, la nivel național, pentru a asigura un climat de ordine și liniște publică la acest sfârșit de săptămână.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor acorda o atenție deosebită păstrării ordinii publice la cele peste 350 de manifestări religioase şi ceremonii militare prilejuite de Ziua Marinei sau la alte evenimente sportive, cultural-artistice, organizate în aceste zile, unde sunt așteptați un număr mare de participanţi.

Totodată, Poliția Rutieră va acţiona pe 354 de tronsoane de drumuri europene, naţionale şi autostrăzi. Vor fi utilizate zilnic 620 de mijloace auto, dintre care peste 400 sunt dotate cu aparate radar. De asemenea, peste 2.800 de jandarmi vor veghea la siguranţa participanţilor la manifestările religioase, culturale şi artistice, acordând o atenţie deosebită prevenirii și combaterii faptelor antisociale.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va mobiliza aproximativ 4.500 de angajaţi care pot asigura intervenţia în orice situaţie de urgenţă, contribuind astfel la liniştea şi la siguranţa participanţilor la evenimentele dedicate acestei sărbători. Şi Inspectoratul General de Aviație este pregătit să intervină cu 12 elicoptere, dintre care șase pentru urgențe medicale, celelalte fiind pentru acordarea de sprijin aerian structurilor ministerului care desfășoară misiuni operative.

La nivelul Poliţiei de Frontieră Române s-a luat măsura suplimentării personalului în punctele de trecere a frontierei, pentru realizarea unui control operativ şi fluent, dar şi pentru fluidizarea traficului şi reducerea timpului de aşteptare.

Atenție, șoferi! 

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunțat că circulaţia vehiculelor rutiere, de Sfânta Maria, se va desfăşura restricţionat pe unele sectoare de autostrăzi şi drumuri naţionale europene.

Astfel, circulaţia este interzisă pentru vehiculele rutiere, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, astăzi, dar și duminică, pe A2, pe porțiunile Bucureşti (int. A2 cu CB) - Fundulea - Lehliu (int. A2 cu DN 3) - Feteşti (int. A2 cu DN 3B) - Cernavodă (int. A2 cu DN 3) - Murfatlar (int. A2 cu DN 3). Restricția se va aplica pe sensurile București - Constanța și Fetești - Cernavodă, astăzi, între orele 6.00 - 22.00, dar şi duminică, între 12.00 - 24.00, pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone.

Linia de autobuz 42, suplimentată cu două autobuze

RATC Constanţa anunţă că, astăzi, linia de autobuz 42 (Tomis Nord - Poarta 2 Port) va fi suplimentată cu două autobuze pe tot parcursul zilei. De asemenea, dacă se va constata un aflux mai mare de călători, datorită evenimentelor dedicate Zilei Marinei Române, RATC Constanţa va suplimenta numărul de autobuze şi pe alte trasee.

Menţionăm că traseul Mamaia Estival (autobuze etajate) va circula în intervalul orar 9.00 - 21.00, cu trei autobuze, din 30 în 30 de minute.

Dronele, interzise pe 15 august

În vederea desfăşurării în bune condiţii a exerciţiilor demonstrative prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei Române, Ministerul Apărării Naţionale informează că utilizarea dronelor în spaţiul aerian şi naval unde au loc acestea va fi interzisă, astăzi, în intervalul orar 9.00 - 13.30.
 
Sursa foto: Facebook.com (Forţele Navale Române)

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii