Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marway Fertilchim a reluat productia de ingrasaminte

ro

19 Dec, 2003 00:00 3812 Marime text

Investitie italiana de peste sase milioane de dolari la Navodari

Luna aceasta, o sectie a combinatului a fost repusa in functiune * Productia de superfosfat a fost reluata * Aprobarile de mediu sunt in curs de avizare * In prezent, Institutul National de Mediu efectueaza un bilant complet de mediu, in vederea obtinerii autorizatiilor

A devenit un lucru binecunoscut faptul ca nu se poate face agricultura moderna si rentabila fara folosirea ingrasamintelor chimice. Explicatia stiintifica rezida in faptul ca plantele au nevoie, ca orice fiinta vie, de hrana. In acest caz, hrana inseamna elemente chimice ce se obtin, in cea mai mare parte, din sol, fiind dizolvate de apa si extrase de plante prin sistemul lor de radacini. Chiar daca aceste elemente se gasesc in mod natural in sol in cantitati suficiente, cea mai mare parte a lor se afla in forme insolubile si de aceea sunt inaccesibile plantelor. In agricultura traditionala, ele satisfaceau cerintele plantelor, cu pretul unor recolte mici. O data cu aparitia hibrizilor de mare productivitate si dezvoltarea tehnicilor de cultura care au condus la productii mari, cele mai multe soluri nu mai pot oferi elemente nutritive suficiente. In fata acestei situatii si a exploziei demografice mondiale, a devenit imperios necesar sa se obtina pe suprafete restranse o productie agricola cat mai mare. Principalele elemente chimice care ridica probleme pentru obtinerea de recolte mari sunt azotul, fosforul si potasiul, cu accent pe primele doua in Dobrogea. Continutul in elemente nutritive variaza de la sol la sol, dar si de la an la an, fapt care sporeste necesitatea folosirii ingrasamintelor chimice in agricultura moderna.

Superfosfatii simpli regenereaza solul

Fertilchim SA, cel mai mare producator de ingrasaminte chimice din Dobrogea, singurul din tara care a reusit sa nu fie lichidat, a avut o istorie complicata in ultimii ani. Combinatul a fost obligat, in 1998, sa depuna declaratia de faliment, cu toate ca datoriile nu depaseau creantele pe care le avea la acea ora, iar la stat datoriile erau foarte mici. Intr-un cuvant, Fertilchim SA Navodari nu era in situatie de faliment, dar pentru ca asa era politica guvernului de atunci combinatul a fost inchis operational. Incetarea activitatii a insemnat si disponibilizarea a circa 1.000 de salariati, fapt ce a contribuit la agravarea problemelor sociale din Navodari. Societatea a ajuns in lichidare si se opta pentru vanzarea pe bucati a sectiilor. In anul 1999, a aparut un cumparator. La scurt timp, s-a semnat contractul de vanzare-cumparare intre lichidator si Marway Comercial. In septembrie 1999, a fost efectuat un studiu de fezabilitate asupra posibilitatii de repunere in functiune a fabricii de superfosfat si s-a stabilit si strategia de dezvoltare. Noii patroni au incetat fabricarea acidului sulfuric si fosforic, care foloseau o tehnologie foarte poluanta si care nici nu aveau justificare economica. In perioada care a urmat s-a trecut la dezafectarea instalatiilor din sectiile la care s-a hotarat sa se renunte. O a doua masura a fost incheierea unor contracte cu producatorul Lafarge pentru livrarea cenusilor de pirita si s-a continuat cu efectuarea unor studii de piata in vederea reluarii producerii de ingrasaminte. Urmare a unor evenimente pozitive pe piata interna de ingrasaminte, in noiembrie 2002, s-a infiintat Combinatul de ingrasaminte chimice Navodari SA in care proprietarul majoritar era Marway Fertilchim, fosta Marway Comercial. S-au continuat reabilitarea instalatiei de superfosfat si testarea pietei.

Combinatul de la Navodari produce din nou fara sa polueze

In luna decembrie a acestui an, instalatiile de superfosfat simplu au intrat in functiune. Acestea produc superfosfat simplu cu 18% P2O5, care are de asemenea 11% sulf si circa 200 de ppm zinc. Produsul este recomandat pentru solurile dobrogene si nu numai, asigurand revigorarea proprietatilor agricole. In ultimii 14 ani, solurile au pierdut din calitate din cauza situatiei economice precare a agriculturii si a problemelor legate de proprietatea suprafetelor agricole. Agricultura pe forte proprii, divizata, a determinat scaderea suprafetelor care au primit ingrasamant. Pe alocuri, unii dintre producatori au tratat solul cu cantitati infime de fosfor. Putini au fost cei care si-au permis sa achizitioneze ingrasaminte. O data cu repunerea in functiune a unei sectii s-au reluat si masuratorile pentru intrarea in legalitate. Pentru obtinerea autorizatiei de mediu se intentioneaza efectuarea unui bilant complet de mediu cu instalatiile in functiune. Pentru a se stabili exact care sunt noxele pe care le emana instalatia s-a apelat la specialisti. Conducerea combinatului a incheiat un contract cu Institutul National de Mediu.

Romania a ajuns din mare producator importator de ingrasaminte

Din cele trei combinate din Romania doar cel de la Navodari a reusit sa reia productia de ingrasaminte. In tara noastra s-a ajuns ca media folosirii substantei active sa fie de 30 de kg/ha. Luand media tarilor europene, observam ca ne aflam foarte in urma. Spre exemplu, in Olanda cifra e de 600 kg/ha, iar in Franta si Germania de 400. In ceea ce priveste numarul de instalatii de productie, situatia e schimbata. Marea majoritate a tarilor civilizate au combinate de ingrasaminte. Italia si Spania au cate patru instalatii de productie, devansand Romania, care are doar una la Navodari. In Marea Britanie si Portugalia exista doua, iar in Polonia, Ungaria sau Austria, cate o singura instalatie de productie a acestor substante. Vecinii unguri produc cu o singura instalatie un milion de tone. Bulgaria nu si-a oprit deloc productia si are in functiune instalatii de acid sulfuric si fosforic.

Marway s-a tinut de cuvant

ZIUA de Constanta a avut suspiciuni asupra noului proprietar italian al combinatului. Au fost publicate o serie de articole prin care s-a aratat ca se urmareste vanzarea combinatului la fier vechi. S-a crezut ca divizarea pe mai multe firme este o manevra prin care se urmareste returnarea la stat a ce a mai ramas din Fertilchim. Mult anuntata repunere in functiune ni s-a parut o manevra pentru a trage de timp. Mentionam ca investitorii italieni au platit lichidatorului cinci milioane de dolari in termenul stabilit in contract inca din 1999 si este proprietar fara alte obligatii la stat. Marway nu a cumparat de la AVAB sau fostul FPS. Acum, o sectie a combinatului a fost repusa in functiune si vor fi angajati mai multi oameni. Aprobarile de mediu sunt in curs de finalizare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii