Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:45 22 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marea Neagră, a doua cea mai poluată din UE Începe programul de curățare de deșeuri a litoralului Mării Negre și a apelor din țară

ro

20 Sep, 2019 19:14 1865 Marime text
La data de 21 septembrie 2019, cu ocazia Zilei Internaționale de Curățare a Zonelor de Țărmuri, începe prima acțiune de curățare de deșeuri a litoralului Mării Negre, din cadrul unui amplu program ecologic, Acționăm pentru Ape (A.P.A.).
 
Cu ajutorul acestui program, Kaufland România se implică în curățarea apelor din România, realizarea de studii privind poluarea, campanii de educaţie la nivelul comunităților și de reciclare a deşeurilor, pe parcursul următorilor doi ani.
 
Sâmbătă și duminică, 21-22 septembrie, echipe formate din sute de voluntari vor curăța de deșeuri litoralul și apele Mării Negre.
 
Totodată, va fi realizat un sistem acționat de două bărci, cu ajutorul căruia vor fi strânse deșeurile aflate la suprafața apei, iar cu ajutorul unei echipe de scafandri vor fi colectate și deșeurile aflate la adâncime pe 23 septembrie, de Ziua internațională a curățeniei.
 
Programul va continua cu acțiuni de curățare a malurilor și apelor Dunării, în luna octombrie.
 
Parteneri ai acțiunii sunt autoritățile publice locale de pe litoral, Apele Române prin Administrația Bazinală Dobrogea Litoral și Forțele Navale Române, care participă cu voluntari și scafandri pentru cartografierea și curățarea apelor.
 
Marea Neagră, a doua cea mai poluată din UE

Un studiu european recent, citat și de Comisia Europeană, arată că Marea Neagră conţine, după Marea Mediterană, cele mai multe deşeuri marine din Uniunea Europeană, iar 85% din deșeuri sunt din plastic. La nivel global, statisticile arată că în fiecare an, până la 500.000 de tone de plastic intră în mări. OurWoldinData 2015 arată că doar pe suprafața apelor există cantități de plastic între 10.000 și 100.000 de tone, restul fiind în adâncimi. Impactul poluării cu plastic asupra naturii este semnificativ. Prin eliminarea deșeurilor și acțiunile de prevenire a acumulării acestora, viața marină, natura și sănătatea oamenilor sunt protejate.
 

Programul ,,Acționăm Pentru Ape" – Kaufland România și Asociația Act for Tomorrow
 
Printre principalele acțiuni de pe parcursul următorilor doi ani, se numără:
  • Cartografierea situației actuale a poluării plajelor de la Marea Neagră și de la Dunăre, din județul Constanța;
  • Realizarea a cel puțin două analize de apă per locație pentru Marea Neagră, Dunăre și râurile din România, inclusiv a tipurilor de poluanți și obținerea unor informații bio-chimice despre poluarea acestora.
  • În plus, unul din obiectivele programului ecologic îl constituie realizarea unui grup de lucru cu personal specializat în ape, curățenie și legislație, pentru definirea unei strategii de combatere a poluării apelor din România. Acesta va face și o propunere legislativă pentru Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor. În acești doi ani, va fi creat și un plan de acțiune pentru A.P.A.  pentru perioada 2020 – 2021.   

Programul ecologic A.P.A. face parte din REset Plastic – Strategia internațională integrată anti-plastic a Grupului Schwarz, care include și Kaufland România.
 
Sursă foto: GMP

Ti-a placut articolul?

Comentarii