Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:27 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE va continua să susțină toate acțiunile ce vizează educația privind Holocaustul

ro

09 Oct, 2023 17:47 911 Marime text
Foto: Facebook/MAECu prilejul Zilei Naționale a Comemorării Victimelor Holocaustului din România, marcată azi, 9 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu memoriei victimelor evenimentelor din timpul celui de-al doilea Război Mondial și își exprimă solidaritatea cu supraviețuitorii tragicelor evenimente din aceea perioadă.

Potrivit MAE, de asemenea, în acest an, se comemorează 82 de ani de la debutul deportărilor evreilor în Transnistria. Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România a arătat că, în timpul Holocaustului, în România și în teritoriile aflate sub controlul său, au fost uciși sau au murit circa 280.000-380.000 de evrei români și ucraineni.

„MAE reiterează susținerea pentru inițiativele naționale și internaționale de promovare a educației, cercetării și comemorării victimelor Holocaustului. Insuficienta cunoaștere a istoriei Holocaustului din România duce la perpetuarea atitudinilor discriminatorii antisemite. MAE va continua să susțină toate acțiunile ce vizează educația privind Holocaustul și îndeosebi studierea în licee a materiei obligatorii Istoria Evreilor. Holocaustul, cu începere din anul școlar în curs.
În contextul  războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei justificat prin așa-numita de-nazificare a Ucrainei, MAE reamintește importanța combaterii și condamnării de la cel mai înalt nivel a narativelor de negare și distorsionare a Holocaustului“ - au mai precizat reprezentanții MAE.

Adoptarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, în mai 2021, reprezintă cea mai recentă expresie a eforturilor constante ale României de păstrare a memoriei trecutului, protejare a supraviețuitorilor și combatere a intoleranței și discriminării. Ministerul Afacerilor Externe își reafirmă hotărârea de a contribui la aceste eforturi prin susținerea finalizării implementării Strategiei și a eforturilor de elaborare a viitoarei Strategii naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură 2024- 2027.

Ceremonia oficială de comemorare a victimelor Holocaustului din România a avut loc la 9 octombrie 2023, la Memorialul Victimelor Holocaustului din București.

Informații suplimentare:

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672 / 5 mai 2004, a fost aprobată data de 9 octombrie (dată ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941), pentru comemorarea oficială, în plan național, a Zilei Holocaustului. În baza acestei decizii, în fiecare an, la 9 octombrie, autoritățile române organizează manifestări dedicate memoriei Holocaustului, incluzând: conferințe, seminarii, lansări de carte, spectacole, concursuri școlare etc.

Citește și: 

Președintele României, Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Bogdan 09 Oct, 2023 19:57 Invatamantul romanesc ar trebui sa se ocupe de istoria romanilor in principal,iar nu sa acorde o ora pe saptamana holocaustului altor neamuri.Invatam in primul rand din tragediile noastre de care este plina istoria si apoi invatam si din tragediile altora.