Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:47 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO și TEXT Procesiune de Bobotează la Constanța. Mii de persoane participă la slujba de Sfințire Mare a apei din Portul Tomis (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

06 Jan, 2022 10:57 3449 Marime text
Mii de persoane vor participa la Constanța la tradiționala Procesiune de Bobotează ce se va desfășura de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța până în Portul Tomis.


În urmă cu câteva zile, ÎPS Teodosie spunea că se așteaptă la peste 20.000 de persoane să participa la procesiune și slujba din Portul Tomis. 
 
150.000 de sticle de apă sfințită au fost pregătite încă de ieri de Arhiepiscopia Tomisului pentru a împărți populației care va participa la slujba de Bobotează.
 
Conform programului Procesiunea va începe la ora 11.25 când se va porni din fața Catedralei arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța către Portul Tomis unde, ÎPS Teodosie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei.
 
La sfârșitul acesteia, IPS Teodosie va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului.
 
Pentru ca evenimentul să se desfășoare fără probleme, în zonă se află mai multe echipaje de Poliție Locală și Jandarmi.   

În fața Catedralei Arhiepiscopale s-au adunat deja sute de oameni care așteaptă sî înceapă procesiunea. 
Printre acestea se află și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu. UPDATE 1 ora 11.15

Unei femei i s-a făcut rău. La fața locului intervine un echipaj SMURD 
UPDATE: 2 ora 11.25

Sute de persoane s-au adunat în apropierea Catedralei Arhiepiscopale din Constanța și așteaptă începerea procesiunii Bobotezei. 

Tineri, bătrâni și copii au rpofitat de vremea frumoasă de afară pentru a participa la slujba de Bobotează. 

Conform unor surse sunt aproximativ 2000 de persopane adunate în fața Catedralei Arhiepiscopale din Constanța. 

UPDATE: 3 ora 11.30

În Portul Tomis, în locul unde va avea loc slujba de Sfințire a Apei s-au adunat deja sute de persoane care ațteapotă să ajungă soborul de preoți și alaiul pregătit pentru Procesiune.  

UPDATE: 4 Ora 11.35

Nouă persoane s-au înscris să participe la recuperarea crucilor aruncate în mare de ÎPS Teodosie. 

Crucile vor fi aruncate în zona On Plonge din Portul Tomis. 

UPDATE: ora 11.40

Începe procesiunea de Bobotează. Evenimentul a debutat cu fanfara Forțelor Navale care a intonat Imnul României, apoi imnul UE. 

IPS Teodosie le-a transmis un mesaj credincioșilor:

„Să fim toți cu încredere. Dumnezeu este cu noi" a spus ÎPS Teodosie înainte de plecarea în procesiune spre Portul Tomis

UPDATE ora 12.15

 12 persoane s-au înscris să participe la recuperarea crucilor aruncate în mare de ÎPS Teodosie (scafandri si civili) . Inscrierile continuă. Vor sari de pe ponton.


La eveniment este prezent și George Simion, copreședinte AUR.


UPDATE 12.30

In total,  aproximativ 30 persoane s-au înscris să participe la recuperarea crucilor. Apa mării are 9 grade Celsius.


 
 
UPDATE 12.50


 

Iubiti credinciosi, iată zi de bucurie, zi de sfintenie, zi pilnă de daruri, aceasta zi de Boboteaza a anului 2022. Boboteaza care este Botezul Domnului sfinteste apele si firea noastra pentru ca ne-a adus sfintirea fiului lui Dumnezeu prin apa și duh.

A pogorat din cer, a luat firea noastra ca sa o răscumpere, iar răscumpărea noastra e la Iordan. Indată ce s-a botezat a fost confirmat cine este cel ce s-a botezat. Cerul s-a deschis. Duhul sfânt in chip de porumbel s-a coborat. Din ceruri s-a auzit Sfantul Duh: "acesta este Fiul meu", a spus IPS  Teodosie.


 

Mulțumesc si celor care au venit cu acesti frumosi cai care arata ca si cele necuvântătoare sunt frumoase si trebuiesc sfintite si binecuvântate. La ora 15 ne vedem la Lacul Ovidiu. La ora 17 ne vedem la Biseric Sf. Ioan Botezatorul. La ora 20 ne vedem direct si indirect la Arhiepiscopie. Le mulțumesc si celor care ne-au dat o mana de ajutor: jandarmi, militari", a mai spus ÎPS Teodosie.
UPDATE 13.00

Fotograful a alunecat cu piciorul în apă.

UPDATE 13.10

Crucea a fost recuperată de Fedul Victor.
Al doilea curajos care a recuperat crucea este Costache Vlad, urmat de Albert Știopei.Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii