Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:59 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senat Legea cărnii şi a produselor din carne, adoptată. Iată ce va fi interzis spre comercializare

ro

23 Oct, 2023 20:37 1276 Marime text
foto: Pexels Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul legii privind carnea şi produsele din carne, prin care se interzice comercializarea pe piaţa internă a cărnii sintetice obţinute în laborator din celule animale.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal privitor la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea şi comercializarea produselor din carne, "urmărindu-se sănătatea populaţiei, respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor", după cum se menţionează în raportul comisiei de specialitate, scrie Agerpres.ro. 

"Prin sintagma 'Produs românesc' din carne se înţelege carnea şi produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România. Este interzisă inscripţionarea la raft şi pe eticheta cărnii şi a produselor din carne a sintagmei 'Produs românesc' şi a culorilor drapelului naţional dacă nu sunt respectate prevederile alin. (1)", prevede proiectul.

Actul normativ mai stipulează că eticheta va cuprinde codul QR şi preţul de achiziţie în cazul produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă, se mai arată în proiectul iniţiat de parlamentari PSD.

Potrivit proiectului, "comercializarea cărnii sintetice obţinute în laborator din celulele de la animale este interzisă pe piaţa internă. Prevederile alin. (l) se aplică şi produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică".

Comercializarea cărnii sintetice se sancţionează cu amendă de la 200.000 lei la 300.000 lei.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.


Citește și:

Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare. Învaţă să faci alegeri înţelepte!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii