Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:32 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea „2 Mai”, adoptată de Camera Deputaților. Ajunge la promulgare la președintele Klaus Iohannis

ro

05 Mar, 2024 15:46 682 Marime text
Legea „2 Mai” a fost adoptată și de Camera Deputaților, urmând să meargă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis. 

Actul normativ prevede ca traficanții de droguri să fie condamnați la închisoare cu executare, fără posibilitatea suspendării pedepselor. 

"Este o lege care ne asigură că toți traficanții de droguri de mare risc vor sta în închisoare. Acolo le este locul. 
Când vorbim de droguri de droguri de mare risc, ne referim la : Cocaina, heroina, ecstasy, fentanyl, oxicodona. Acele droguri de mare risc care distrug destine.
Producția și traficul de droguri rămân cea mai mare afacere criminală din UE.
Motiv pentru care această inițiativă legislative prevede două chestiuni principale:

În primul rând, elimină posibilitatea suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc, prevăzute de legea 143/2000.
În al doilea rând, creştem de la 2 – 7 ani la 3 - 10 ani pedepsele prevăzute de Legea nr. 194/2011 pentru anumite fapte de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Va trebui să găsim prârghii prin care să stopăm traficul de droguri care generează bani negri în economia subterană.
Pe parcursul anului 2022, 810 inculpați au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de trafic de droguri (intern sau internațional).

Dintre aceștia, 402 au fost condamnați la pedepse cu executare în regim de detenție, iar pentru 379 de persoane, instanțele au pronunțat hotărâri de condamnare cu suspendarea executării pedepsei.
Vorbim de aproape 47% dintre traficanții de droguri care, deși condamnați, nu fac închisoare.
Pornind de la aceste lucruri, e absolut necesar să votăm această inițiativă legislativă.


Numai în primele 10 luni ale anului 2023 au fost înregistrate 10.780 de dosare, având ca obiect drogurile, faţă de anul anterior, în aceeaşi perioadă, 8484.
Bătălia nu este ușoară ! Trebuie acționat pe toate palierele de la prevenție la pedeapsă.
Am încredere că această categorie de traficanți de droguri de mare risc va sta mai bine în închisoare ca urmare a votului dumneavoastră.” - a transmis ministrul Justiției Alina Gorghiu în noiembrie 2023, la scurt timp după ce inițiativa legislativă trecuse de Senat. 

Legea a fost denumită așa pentru a evidenția tragedia de la 2 Mai, județul Constanța acolo unde un tânăr drogat a accidentat mortal doi tineri. 

Citește și: 

Ministrul Justiției - cazul Vlad Pascu, „un caz extrem de sensibil“. Alina Gorghiu a trimis Corpul de Control la Penitenciarul Poarta Albă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii