Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:32 31 01 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legalizarea canabisului în scop medicinal în România ar putea intra la vot în Parlament

ro

27 Jan, 2021 00:00 1160 Marime text
  • Proiectul de lege privind legalizarea canabisului în scop medicinal ar putea să intre la vot în Camera Deputaților
  • Votat tacit de Senat, proiectul se află la comisiile din Camera Deputaților
  • Un vot ar putea să aibă loc în acest an cu privire la acest proiect
 
Proiectul care prevede legalizarea activităților de cultivare, recoltare și comercializare a canabisului în scopuri medicinale în România, ce a fost adoptat tacit la Senat în 2019, ar putea ajunge curând la votul decisive. Acesta se află la comisiile din Camera Deputaților.
 
Proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical a fost adoptat tacit de Senat la finalul anului 2019, iar acum se află în dezbaterea comisiilor de la Camera Deputaților. Anul acesta ar urma să intre la vot în Parlament.
 
Scopul proiectului este să facă posibilă cultivarea, recoltarea și comercializarea plantei exclusiv pentru scopuri medicinale. În eventualitatea în care proiectul va fi adoptat, pacienții vor putea găsi în farmacii medicamente, calmante și preparate din planta de canabis, eliberate doar pe bază de prescripție medicală și utilizând un formular special, conform proiectului de lege.
 
Prescrierea medicală s-ar face în baza unor formulare speciale, securizate, sau în condici de prescripții medicale destinate exclusiv acestui scop. Prescrierea medicală va putea fi făcută atât în cadrul unităților sanitare umane, cât și în cele veterinare.
 
Potrivit textului proiectului de lege, tratamentele pe bază de canabis vor putea fi prescrise pentru a scădea durerea cronică (în special în cazul pacienților care suferă de cancer) sau pentru a determina creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate, simptome asociate cu HIV/SIDA.
 
Încă din martie 2019, autoritățile din România luau în calcul legalizarea plantei de canabis ca terapie adjuvantă pentru bolile cronice, după ce s-a observat că poate fi folosită cu succes în cazul epilepsiilor rare (sindromul Dravet și Lennox-Gastaut). Această măsură ar aduce țara noastră în rândul statelor din Europa și din lume care au legalizat deja planta în scopuri medicinale.
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii