Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:49 20 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Județul Constanța Peste două sute de persoane în situații ilegale, depistate de polițiștii de imigrări

ro

29 Jan, 2020 11:02 844 Marime text
În ceea ce privește șederea/rezidența pe teritoriul României, în anul 2019, polițiștii din cadrul Serviciului pentru Imigrări al județului Constanța au asigurat managementul șederii, pe raza județului, pentru 8108 de persoane, dintre care peste 6680 de străini din state terțe, cei mai mulți din Turcia, Siria, Israel, Nigeria și Republica Moldova și 1526 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE, majoritatea din Italia, Bulgaria și Grecia.
 
Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: angajarea în muncă, conexe dreptului la unitatea familiei ( reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), educaţie și stabilirea permanentă pe teritoriul ţării noastre.
                                                                                               
Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite 213 invitații depuse pentru străini, dintre care 13 au fost respinse.
 
De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 3110  de permise pentru ședere temporară și pe termen lung. Au fost eliberate 352 de certificate de înregistrare și  cărți de rezidență permanentă.
 
În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 2861 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 2772 de  avize de angajare/detașare pentru lucrători permanenţi/ detașați. Comparativ cu anul precedent se constată o creștere cu peste 300% a cererilor depuse.
 
Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 234 de verificări, 68 controale și 59 de acțiuni cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați 241 de străini în situații ilegale.
 
Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale și care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 178 de decizii de returnare de pe teritoriul României, dintre acestea 120 de persoane au fost îndepărtate sub escortă până la frontiera de stat în termen de 24 de ore, 2 persoane au fost luate în custodie publică, iar pentru celelalte au fost dispuse alte măsuri.
 
Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 340 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 982.400 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare și OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare.
 

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii