Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:11 17 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ITM verifică desfășurarea activităților cu articole pirotehnice

ro

30 Dec, 2020 10:36 416 Marime text
  • Controale efectuate de ITM, privind comercializarea articolelor pirotehnice.
Campania naţională de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice este în plină desfășurare și folosesc acest prilej pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă comercializarea produselor pirotehnice neconforme sau utilizarea acestora de către persoane neinstruite în acest sens” a precizat   Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
 
Obiectivele Campaniei naţionale de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice, pe care Inspecţia Muncii o derulează în perioada decembrie 2020 – 8 ianuarie 2021, sunt identificarea şi verificarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.

Inspectorii de muncă  din cadrul Serviciului securitate și sănătate în muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, vor efectua controale, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Constanța la toţi deţinătorii de astfel de articole,pentru a se verifica dacă:

 sunt autorizaţi conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şiInspectoratul Judeţean de Poliţie;
 mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora se face înbaza documentelor prevăzute de lege;
-  transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale;
-  depozitarea acestora este conformă;
-  daca nu sunt depăşite cantităţile aprobate pentru a fi depozitate;
-  articolele sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în
limba română.
 
Toate neconformităţile ce vor fi constatate în urma acestor verificări, vor fi sancţionate conform prevederilor cap. IV din Legea 126/1995, modificată şi completată şi din Norma tehnică de aplicare a Legii nr.126/1995 aprobată prin H.G. 536/2002 modificată şi completată.

Incepând cu luna noiembrie până în prezent, la nivelul Judetului Constanta au fost emise 4 noi autorizații  pentru  detinere și comercializare materii explozive ( articole pirotehnice categoria F1)  și  un număr de  51 societăți  autorizate pe anul 2020,  au obținut viza anuală pentru a  comercializa  articole pirotehnice categoria F1.
 
Despre Campania naţională de verificare a legalităţii modului în care sunt comercializate articolele pirotehnice, inspectorul general de stat, Dantes Nicolae BRATU, mai  face următoarele precizări: 

 "Această campanie este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori, în țară şi în străinătate, care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, provocând mari pagube materiale şi, uneori, chiar victime, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite.

 Un alt motiv care stă la baza desfăşurării acestei acţiuni este faptul că, în perioada sărbătorilor, se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse de utilizarea articolelor pirotehnice de către copii cu vârsta sub 18 ani. Astfel, se impune efectuarea de controale la comercianții și deţinătorii unor astfel de articole, pentru a se verifica respectarea
legislației specifice în domeniu.

Fac un apel către comercianți să fie responsabili, să respecte legislația specifică învigoare și îmi exprim speranța că anul acesta, în contextul restricțiilor impuse prin aplicarea măsurilor speciale de limitare a întâlnirilor de grup și a circulației după ora 23, cetățenii vor fi, la rândul lor, responsabili în privința folosirii obiectelor pirotehnice evitând, astfel, producerea incidentelor sau a accidentelor grave care vor necesita spitalizarea victimelor.” 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii