Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:07 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În Constanța ITM a aplicat angajatorilor amenzi de 455.000 lei! Vezi ce nereguli au găsit inspectorii

ro

09 Apr, 2024 10:26 577 Marime text
 
  • În perioada 01-31.03.2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța a continuat  activitatea de verificare și control conform Programului Cadru  de acțiuni pentru anul în curs, aprobat de Inspecția Muncii. Amenzi în valoare de 455.000 lei pentru nereguli în controalele din luna martie

Echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă , au efectuat un  număr de 307 controale în urma cărora au sancționat contravențional 38 de angajatatori la care au aplicat  54 sancțiuni contravenționale.

Conform comunicatului ITM Constanța, din cele 54 sancțiuni contravenționale aplicate,  34 au fost sancțiuni contravenționale  cu amendă în valoare de 317.500  lei, respectiv 20 sancțiuni contravenționale cu  avertisment conform prevederilor O.G. 2/2001.

Cu ocazia controalelor efectuate  au fost identificați 3  angajatori care foloseau muncă nedeclarată , unde au fost depistate 3 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în REVISAL, motiv  pentru care s-au aplicat sancțiuni  contraventionale cu amendă  în valoare de 60.000 lei.

Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.

Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 171 măsuri obligatorii de remediere cu termene scadente de realizare.
În domeniul  securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 173 controale , în urma cărora s-au constatat 45 neconformități, pentru care s-au dispus măsuri obligatorii, cu termene scadente de remediere.

S-au aplicat 45 sancțiuni contravenționale, dintre care 11 sancțiuni contravenționale cu avertisment  și 34 sancțiuni contravenționale cu  amendă contravențională în  valoare totală de 137.500 lei.

Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă: instruirea necorespunzătoare sau incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă,  neacordarea echipamentului individual corespunzător de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși în funcție de domeniul de activitate.

În aceeași perioadă, au fost înregistrate un număr de 152 sesizări  ale cetățenilor,   referitoare la neplata drepturilor salariale, netransmiterea în REVISAL a  contractelor individuale de muncă, refuzul eliberării documentelor solicitate la cererea salariatului, neplata orelor suplimentare, neplata sporurilor, nerespectarea timpului de lucru și de odihnă,  neîndeplinirea masurilor dispuse cu ocazia altor verificări,  nerespectarea normelor de securitate și sănătate și a condițiilor de lucru, menționează sursa citată.

În conformitate cu prevederile O.U.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, acestea au fost repartizate inspectorilor de muncă, pentru a se  efectuate verificări și a se  formula răspunsuri în termenul prevăzut de lege de maxim 30 de zile.

Citește și
De unde cumpără Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța servicii poștale? (DOCUMENT)
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii