Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:55 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiții în Portul Constanța, aprobate de Guvernul României. Ce lucrări vor fi efectuate

ro

08 Sep, 2023 15:04 918 Marime text
Trei hotărâri de Guvern care vizează investițiile în Portul Constanța au fost adoptate în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

Potrivit Ministerului Transporturilor, prima hotărâre adoptată se referă la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Modernizare și extindere infrastructura de alimentare cu apă și canalizare în Portul Constanța”.

Astfel, în urma promovării acestui act normativ se creează cadrul legal pentru realizarea lucrărilor de modernizare și extindere infrastructura de alimentare cu apă și canalizare în Portul Constanța în urma cărora se va asigura consumatorului de apă următoarele:
       > apă potabilă furnizată la parametrii tehnici impuși pentru presiune și debit de care are nevoie operatorul portuar.
       > apă pentru asigurarea funcționării echipamentelor sau instalațiilor PSI;
       > apă furnizată fără întreruperi.

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 165.918 mii lei 

Investiția constă în realizarea de  sisteme alimentare cu apă (20,3 km), sisteme canalizare pluvială și menajeră (9,1 km)  și reabilitarea sistemului existent al rețelei distribuție apă potabilă (14,4 km).

Durata de realizare a investiției este de 32 luni, dintre care durata de realizare a proiectului tehnic 8 luni și durata de execuție 24 luni, de la data emiterii ordinului de începere.

Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027  și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, precum și din surse proprii ale CN APM SA Constanța.

Conform Ministerului Transporturilor, cea de-a doua hotărâre adoptată are în vedere aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Master planul infrastructurii rutiere și de acces a Portului Constanța – extinderea, modernizarea și reabilitarea drumurilor și pasajelor din Portul Constanța”

În prezent, în vederea dezvoltării Portului Constanța  este necesar ca infrastructura rutieră și de acces a portului să fie extinsă, modernizată și reabilitată. 

Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 721.301 mii lei.

Practic, în urma investiției vor fi realizate: drumuri noi și reabilitate, sistem ITS pentru management de trafic, clădiri în zona de servicii, sisteme de iluminat, sisteme de preluare a apei și extinderea teritoriului portuar.

Durata de realizare a investiției este de 36 luni, dintre care durata de realizare a proiectului tehnic 8 luni și durata de execuție 28 luni, de la data emiterii ordinului de începere.

Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Totodată, Guvernul a adoptat și hotărârea pentru aprobarea  indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții “Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța – etapa a II-a”

Astfel vor fi realizate următoarele capacități:
- Posturi de transformare modernizate și noi
- Prize de cheu modernizate și noi
- Stâlpi de iluminat stradal și operațional
- LES 20 kV+6kV+0,4kV
- Sisteme fotovoltaice montate pe clădiri existente
- Carporturi fotovoltaice
- Stații încărcare vehicule electrice   

Durata de realizare a investiției este de 36 luni, dintre care durata de realizare a proiectului tehnic 11 luni și durata de execuție 25 luni, de la data emiterii ordinului de începere. 
Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii, precum și din surse proprii ale CN APM SA Constanța.

Citește și: 

Un proiect care vizează modernizarea infrastructurii din Portul Constanţa pe ordinea de zi a ședinței de Guvern
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii