Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:11 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţie de 77,5 milioane de dolari Rafinăria Petromidia intră în revizie generală

ro

12 Oct, 2015 00:00 1210 Marime text


Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, va opri în perioada 11 octombrie - 20 noiembrie activitatea rafinăriei Petromidia şi a diviziei de petrochimie, pentru desfăşurarea reviziei generale programate. Pe parcursul acestei perioade, compania va asigura livrările de produse către clienţi din stocurile proprii şi de pe piaţa regională.
 
„Revizia generală are loc o dată la cinci ani, în acord cu legislaţia în vigoare pentru funcţionarea unei rafinării, iar investiţia totală din acest an pentru revizia rafinăriei Petromidia şi a diviziei de petrochimie se ridică la 77,5 milioane de dolari. Revizia tehnică programată are scopul de a asigura un grad ridicat de siguranţă a echipamentelor aflate în funcţiune, la un cost scăzut de mentenanţă, precum şi îmbunătăţirea eficienţei instalaţiilor printr-o disponibilitate mecanică ridicată“, a declarat Yedil Utekov, directorul general al companiei Rompetrol Rafinare.
 
Lucrările sunt realizate şi coordonate de compania Rominserv, contractorul general al KMG International, dar şi de alte 44 de companii, fiind implicaţi în total 3.600 de angajaţi. Finalizarea lucrărilor de mentenanţă vizează atingerea unui grad de disponibilitate mecanică de 96,5%, după repunerea în funcţiune a instalaţiilor.  
 
Pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a lucrărilor şi atingerea obiectivului de zero accidente, companiile de pe platforma Petromidia au luat măsuri suplimentare de protecţie a muncii şi de instruire a tuturor subcontractorilor care îşi vor desfăşura activitatea pe platformă în această perioadă.
 
Revizia generală vizează, totodată, mentenanţa corectivă şi preventivă completă a echipamentelor, inspecţia tehnică a utilajelor, acestea fiind necesare pentru menţinerea funcţionării rafinăriei la capacitatea ei nominală. Rafinăria Petromidia are o capacitate instalată de procesare de 14.000 de tone pe zi, iar în 2014 a procesat o cantitate record de materie primă - 5,05 milioane de tone de materii prime. Rafinăria a funcționat anul trecut la capacitate maximă și nu a consemnat nicio oprire programată sau accidentală (365 de zile).
 
Creşterea volumelor de producţie a continuat în prima jumătate a anului 2015, când cantitatea de materii prime prelucrate la rafinăria Petromidia a fost mai mare cu 11% faţă de perioada similară a anului trecut şi a atins nivelul de 2,6 milioane de tone. Divizia de petrochimie a procesat în primul semestru din 2015 o cantitate mai mare cu 8,2% (91,6 mii de tone) comparativ cu cea realizată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă din România. 
 
Rompetrol Rafinare a înregistrat un profit net consolidat în valoare de aproximativ 18 milioane de dolari în primul semestru al anului 2015, iar rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a consemnat, de asemenea, o evoluţie pozitivă, înregistrând valoarea de 56 de milioane de dolari, nivel dublu comparativ cu S1 2014.
 
Rafinăria Petromidia este cea mai mare unitate de profil din ţară, iar performanţele au fost realizate în urma investiţiilor susţinute de KMG International şi unicul său acţionar, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan, KazMunayGas, pentru creşterea capacităţii de prelucrare la peste 5 milioane de tone anual, precum şi pentru modernizarea instalaţiilor industriale.

Ti-a placut articolul?

Comentarii