Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspecția Muncii a lansat o campanie de control pe litoralul românesc. Despre ce este vorba

ro

16 Jul, 2021 12:24 1433 Marime text
  • Inspecția Muncii a lansat campania de control pe litoralul românesc, concentrată pe munca  nedeclarată și verificări în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Potrivit  Programului Cadru de Acțiuni al Ispecției Muncii pentru anul 2021, aprobat de Inspectorul General de Stat, Dantes – Nicolae Bratu în perioada15.07.2021- 04.09.2021 se va  desfășura ”Campania Națională privind identificarea și combaterea  cazurilor de muncă nedeclarate și verificarea respectării  prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă  în unități care desfășoară activitate pe Litoralul Mării Negre”.

Cu această ocazie, a avut loc o întrunire, organizata  la sediul Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța, la care au participat reprezentanți ai Inspecției Muncii și  Inspectorul General de Stat  Dantes– Nicolae Bratu, întrunire  care a marcat  deschiderea  oficială a acestor acțiuni de control.

Munca nedeclarata sau “munca la negru” reprezinta o activitate desfășurată în afara cadrului legal reglementat, fiind un des întâlnit în economia românească. Munca la negru nu este fiscalizată, lucrătorul este lipsit de protecția pe care i-o conferă legislația muncii și de protecția socială, nefiind asigurat la sistemul de pensii, șomaj sănătate etc.

Munca la negru are efecte negative asupra bugetului asigurărilor sociale existând o relație interdependentă între plata contribuțiilor și accesul la drepturile de asigurări sociale și alte masuri de protecție socială, lipsa de venituri la bugetul consolidat al statului afectând sistemele de asigurare socială.

In cadrul controalelor, din această campanie de control, inspectorii de muncă vor verifica și modul în care agenții economici  respectă obligațiile prevăzute de Legea 55/2020, respectiv , H.G. nr.636 din 12 iunie 2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 12 iunie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

 “Această campanie îşi propune să diminueze riscurile existente în mediul de muncă şi să atragă atenţia că, în principal, riscurile specifice trebuie combătute la sursă.

 Datorită caracterului sezonier al acestor activităţi, angajatorii din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului, au tendinţa de a minimaliza aplicarea prevederilor legale privind securitatea şi sănătatea angajaţilor la locul de muncă. Scopul campanie este Acela de a  creşte gradul de conştientizare, atât a angajatorilor cât şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării la locul de munca a legislaţiei specifice securităţii şi sănătăţii în muncă.

În contextul actualei pandemii şi a stării de alertă reamintim că nu trebuie neglijate măsurile pe care atât angajatorii cât şi lucrătorii au obligaţia să le ia pentru prevenirea infectării cu Sars-Cov-2. Campania are un caracter  preventiv  în sensul că inspectorii de muncă vor dispune cu precădere măsuri de remediere a neconformităților și vor fi aplicate sancțiuni doar pentru abaterile grave”.– Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Sursa foto: ITM
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii