Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:28 17 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Impozit majorat cu 400% Firma care deține Vila Regală din Mamaia, proces cu greutate la Tribunalul Constanța (document)

ro

23 Sep, 2021 00:00 3401 Marime text
  • Compania care deține în prezent monumentul istoric, Light System SRL, a atacat recent, în instanță, hotărârea Consiliului Local Constanța prin care clădirea a fost supraimpozitată, întrucât „se încadrează în categoria clădirilor neîngrijite“.
  • Pentru anul 2021, impozitul pe care firma trebuie să îl achite pentru Palatul Reginei Maria, din Mamaia, a fost majorat cu 400%.
  • Valoarea impozitului va reveni la normal numai după ce imobilul va ieși din categoria clădirilor neîngrijite.
  • Compania Light System a contestat această hotărâre a Consiliului Local Constanța la Tribunalul Constanța, în urmă cu două zile.
  • În paralel, dosarul în care două instanțe au anulat deja contractul de vânzare-cumpărare a imobilului, încheiat între Mamaia SA și Light System SA, va fi analizat de Curtea Supremă la finele lunii octombrie 2021.
  • În Secțiunea Document poate fi accesată Hotărârea nr. 439/28.12.2020 a Consiliului Local Constanța.
 
Impozit majorat cu 400% pentru Vila Regală din Mamaia, cunoscutul castel ce a aparținut inițial Reginei Maria!
 
Compania care deține în prezent monumentul istoric, Light System SRL, a atacat recent, în instanță, hotărârea Consiliului Local Constanța prin care clădirea a fost supraimpozitată, întrucât „se încadrează în categoria clădirilor neîngrijite“.
 
Dosarul în care firma se „războiește“ cu municipalitatea a fost înregistrat pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, la data de 21 septembrie 2021.
 
Astfel, în dosarul 7096/118/2021, Light System SRL este reclamant, în timp ce pârât este Consiliul Local al Municipiului Constanța, iar obiectul dosarului este „anulare act administrativ anulare HCL 439/28.12.2020“.
 
Potrivit datelor oficiale, HCL nr. 439/28.12.2020 privește „majorarea cu 400% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2021, pentru imobilul situat în municipiul Constanța, stațiunea Mamaia – discotecă, piscină și castel, proprietatea SC Light System SRL, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită“.
 
Hotărârea poate fi accesată în Secțiunea Document.
 
Light System renunță la Palatul Regal, Mamaia SA nu-l vrea înapoi
 
În procesul în care se solicită anularea acestei hotărâri, urmează să se fixeze primul termen de judecată.

 
În paralel, instanța supremă urmează să stabilească, la finele lunii octombrie, soarta Palatului din Mamaia, după ce două instanțe din Constanța – Tribunalul și Curtea de Apel – au constatat nulitatea contractului prin care castelul a fost vândut, de către Mamaia SA, companiei Light System.
 
De altfel, pe parcursul procesului pentru anularea contractului, Light System, proprietarul actual al vilei regale, a precizat că nu se opune acțiunii, fiind de acord cu anularea contractului.
 
De partea cealaltă, însă, Mamaia SA, companie al cărei acționar majoritar este statului, s-a opus anulării contractului prin care a fost vândută Vila Regală din Mamaia, argumentând că „restituirea imobilului se poate realiza numai după aducerea bunului în starea în care s-a predat cu toate bunurile mobile accesorii predate sau prin înlocuirea lor“.
 
Pentru starea în care se află la ora actuală monumentul istoric vorbește de la sine decizia Consiliului Local Constanța de a aplica o majorare a impozitului pe clădiri în cazul acestuia de 400%.
 
În articolul 1 al HCL nr. 439/2020 se arată că majorarea se aplică începând cu anul 2021 și, potrivit articolului 2, „clădirea situată în municipiul Constanța, stațiunea Mamaia – discotecă, piscină și castel, se încadrează în categoria clădirilor neîngrijite prin constatarea stării tehnice nesatisfăcătoare în baza criteriilor stabilite prin prevederile HCL nr. 27/2016 conform notei de constatare nr. 16485/11.12.2020 și fișei de evaluare a imobilului, anexă la somația nr. 139347/19.07.2019, care fac parte din prezenta hotărâre“.
 
De asemenea, consilierii locali au votat ca impozitul să rămână majorat cu 400% pentru Vila Regală „până la data ieșirii imobilului din categoria clădirilor neîngrijite“.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța în acest proces, ea va putea fi atacată la instanța superioară.
 
Între timp, rămâne de văzut care va fi decizia Curții Supreme în legătură cu anularea contractului de vânzare-cumpărare a Vilei Regale către Light System SRL.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Monument istoric! Castelul Reginei Maria din Mamaia, la mâna judecătorilor de la Curtea Supremă
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii