Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În urmă cu 56 de ani, se inaugura vechiul cinematograf „Republica“ Centrul Multifuncţional „Jean Constantin“ s-a deschis pentru constănţeni! (galerie foto + video)

ro

21 Apr, 2018 00:00 6990 Marime text
Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“ şi-a deschis ieri porţile pentru publicul constănţean, cu o întârziere de doi ani, cauzată de probleme de ordin tehnic. Proiectul cu finanţare europeană s-a derulat în perioada 1.04.2013 - 1.11.2016, valoarea totală fiind de aproximativ 9,5 milioane de lei. Consiliul Judeţean Constanţa a contribuit, din surse proprii, pentru reabilitarea acestei clădiri, cu 2 milioane de lei.
 
Proiectul a avut ca obiectiv reabilitarea şi modernizarea clădirii fostului cinematograf „Republica“ (în anul 1962 se inaugura cinematograful, cu o capacitate de 1.000 de locuri, al doilea ca mărime şi importanţă din ţară. Din 1997 a folosit cel mai performant sistem de proiecţie şi audio. Cinematograful a funcţionat aproape 40 de ani), dotarea şi echiparea centrului nou realizat cu mobilier adecvat spaţiilor propuse şi echipamente specifice. Sala de spectacole şi proiecţie de film beneficiază de 750 de locuri, fiind a doua ca mărime la nivel naţional, după sala cinematografului „Patria“ din Bucureşti.
 
„Centrul va purta numele marelui actor constănţean Jean Constantin, care, în urmă cu opt ani, a părăsit scena artistică, lăsând o moştenire imensă, o întreagă filmotecă, ce a încântat multe generaţii de-a lungul timpului. Constănţeanul Jean Constantin a fost şi va fi iubit de o lume întreagă, însă doar aici, în Constanţa, putem spune că a fost şi va rămâne «casa» lui. Îmi doresc ca acest centru să devină un pol de interes pentru tinerii constănţeni implicaţi în proiecte cultural-educative. Se simte nevoia unui suflu tânăr, care, prin creativitate şi perseverenţă, să impulsioneze viaţa artistică a oraşului. Pregătim un portofoliu variat de evenimente şi activităţi pe care ne dorim să le derulăm în acest centru şi totodată suntem deschişi la propunerile tinerilor din judeţ“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu.
 
Jean Constantin s-a născut în Techirghiol, la 21 august 1928, mama sa fiind origine elenă. A debutat în 1957 la Teatrul „Fantasio“ din Constanţa. Charismatic, reuşea să transforme cel mai neînsemnat rol într-o partitură extrem de spumoasă şi era unul dintre actorii favoriţi de revistă. A fost iubit şi pentru rolurile din emisiunile de divertisment TV. Din numeroasele roluri interpretate în producţii pentru marele ecran, Jean Constantin a rămas în memoria românilor mai ales pentru seria „B.D. - Brigada Diverse“, serialul „Toate pânzele sus“, în care a interpretat rolul turcului Ismail, şi celebrul film „Nea Mărin Miliardar“. Jean Constantin a murit la 26 mai 2010, la Constanţa.
 
Centrul multifuncţional educativ pentru tineret „Jean Constantin“ va fi administrat de Centrul Cultural Judeţean „Theodor T. Burada“, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa. Calendarul evenimentelor va putea fi consultat online, pe http://cmeptjc.cjc.ro/evenimente.html.
 
Programul zilei inaugurale a cuprins şi o expoziţie de fotografie intitulată „Cinematograful Republica - trecut şi prezent“, dezvelirea bustului lui Jean Constantin şi o proiecţie de film documentar. Au fost prezenţi la eveniment primari din tot judeţul, senatori, consilieri judeţeni, parlamentari universitari, oameni de cultură, actori ai Teatrului de Stat Constanţa, studenţi de la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius“, elevi ai claselor de Arta actorului de la Colegiul de Arte „Regina Maria“ din Constanţa.

Iată care sunt primele evenimente programate în cadrul Centrului „Jean Constantin“!


Sâmbătă, 21 aprilie 2018
- ora 13.00 - spectacol prezentat de elevii Colegiului de Arte „Regina Maria“, clasele de actorie. „Hamlet“ este spectacolul prezentat în cadrul Olimpiadei Naţionale organizate de Liceul de Arte în colaborare cu Inspectoratul Judeţean Şcolar Constanţa.

Duminică 22 aprilie 2018
- ora 11.00 - expoziţie de fotografie organizată de Centrul Cultural „Theodor Burada“ cu lucrări ale elevilor centrului;
- ora 13.00 - proiecţie de film documentar - artistic „Ovidius“, film realizat pentru a celebra 50 de ani de la înfrăţirea oraşelor Constanţa şi Sulmona. Pelicula a fost filmată în trei ţări, cu peste 600 de ore de filmare. „Ovidius“ a fost un real succes atunci când a fost difuzat în străinătate.
 
În secţiunea „video“ puteţi viziona filmul de prezentare al Centrului Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“.
 
Citeşte şi:
 
LIVE TEXT Imagini de la eveniment Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, în sfârșit prinde viață (galerie foto+video)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 21 Apr, 2018 11:28 In sfirsit. Mai bine mai tirziu decit niciodata. Muzica filmului de promovare este total neadecvata. Sintem la filmele cu Stan si Bran? Unde este comedia in constructia , existenta si reparatia acestui obiectiv cultural.Chiar viata si opera lui Jean Constantin n-au nici o legatura cu fondul muzical.Total neinspirat autorul filmului. Chiar, cum se numeste? Ar trebui mai multa atentie acordata lucrurilor cu care te lansezi in public. E o chestie de cultura si rafinament artistic ,talent, pentru ca muzica sa reflecte si8 sa contureze imaginea. Prea multe vrem!