Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:11 22 07 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, în sfârșit prinde viață (galerie foto+video)

ro

20 Apr, 2018 10:56 4444 Marime text

Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, în sfârșit prinde viață. Inaugurarea are loc, astăzi, începând cu ora 11.00.

Reabilitarea centrului a fost un proiect cu finanţare europeană derulat în perioada 01.04.2013- 01.11.2016, valoarea totală a lucrărilor fiind de aproximativ 9,5 milioane lei. Lucrarea trebuia să se finalizeze în 2015. Proiectul a avut ca obiectiv reabilitarea şi modernizarea clădirii fostului cinematograf Republica şi dotarea centrului cu mobilier adecvat, dar si echipamente specifice. A fost demontat plafonul fals şi scena s-a mărit. În sala cea mare, care va avea 760 de locuri, a fost instalat un ecran uriaş şi o scenă unde se vor putea ţine concerte şi spectacole de teatru sau dans.

Programul zilei de astăzi include o expoziţie de fotografie intitulată „Cinematograful Republica – trecut şi prezent”, dezvelirea bustului lui Jean Constantin şi o proiecţie de film documentar.

Sâmbătă va loc loc o masă rotundă cu reprezentanţii tuturor organizaţiilor de tineret din Constanţa, urmată de spectacolul de teatru „Hamlet”, prezentat de elevii Colegiului de Arte „Regina Maria”.

Consiliul Județean Constanța a anunțat și care sunt primele evenimente programate aici.

VINERI 20 aprilie 2018 ora 11.00 - Inaugurare Centrul Multifunctional pentru Tineret “Jean Constantin” : prezentare proiect si dotari actuale, expozitie de fotografie “ Cinematograful Republica – trecut si prezent”, ceremonie dezvelire bust “JEAN CONSTANTIN”, proiectie film documentar

SAMBĂTĂ 21 aprilie 2018 ora 11.00 - Intalnire ONG-uri reprezentante ale tinerilor din judetul Constanta cu reprezentantii Consiliului Judetean Constanta ora 13.00 Spectacol prezentat de elevii Liceului de Arte “ Regina Maria”, clasele de actorie. “Hamlet”, spectacol prezentat in cadrul Olimpiadei Nationale organizat de Liceul de Arte in colaborare cu Inspectoratul Judetean Scoalar Constanta

DUMINICĂ 22 aprilie 2018 Ora 11.00 – Expozitie de fotografie organizata de Centrul Cultural Theodor Burada cu lucrari ale elevilor centrului Ora 13.00 – Proiectie de film documentar –artistic “Ovidius”, film realizat pentru a celebra 50 de ani de la infratirea oraselor Constanta si Sulmona. Este filmat in 3 tari , cu peste 600 de ore de filmare, “Ovidius” a fost un real succes atunci cand a fost difuzat in strainatate.

LIVE TEXT:

UPDATE 1: În cadrul evenimentului sunt prezenţi actori de la Teatrul de Stat, şefi de instituţi, consilieri judeţeni, profesori de la Universitatea "Ovidius" din Constanţa, prefectul Ioan Albu, senatorul Nicolae Moga, preşedintele CJC Horia Ţuţuianu, apropiaţi ai actorului Jean Constantin dar şi aproximativ 100 de persoane.

UPDATE 2: Astăzi va fi proiectat şi un film despre istoria cinematografului Republica, inaugurat prima dată în 1962.

UPDATE 3: Expoziţia de fotografie a fost realizată cu ajutorul prietenilor maestrului Jean Constantin care au dăruit fotografii din colecţia personală a actorului.

UPDATE 4: În aceste momente preşedintele CJC Horia Ţuţuianu inaugurează oficial centrul prin tăierea panglicii.

- Horia Ţuţuianu spune că va finaliza toate proiectele CJC începute în anii trecuţi

- La eveniment este a ajuns şi primarul Decebal Făgădău

- Împreună vor să arate ce s-a facut şi ce se va face în oraş şi în judeţ

- Horia Ţuţuianu explice de ce s-a întârziat inaugurarea trei ani

- În ultimii 2 ani, 2 milioane de lei a cheltuit CJC cu rezolvarea problemelor tehnice

- Împreună cu Primaria va stabili un program accesibil pentru toate categoriile de vârstă, nu doar pentru tineri. De săptămâna viitoare va rula "Toate pânzele sus".

-  Nepoții lui Jean Constantin sunt şi ei prezenţi la eveniment.

- Va exista o taxă care să asigure funcţionarea centrului, mai mică decât în cinematografele private din oraş.

- Directorul Spitalului Judeţean Constanţa Cătălin Grasa este prezent la inaugurare.

- Participanţii intră în sala mare a centrului unde va avea loc un moment artistic.

- "A durat cam mult, dar arată bine. Era nevoie de această sală pentru că în afară de Casa de Cultură nu există o sală care să asigure necesarul pentru spectacole", a declarat senatorul Nicolae Moga.

- La eveniment este prezentă şi Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna. "Am avut emoţii cand am intrat aici. Îmi amintesc de anii tinereţii când intru aici. Chiar i-am spus şi soţului", a afirmat Mariana Gâju.

- După Cinema Patria Bucureşti, sala de la Centrul "Jean Constantin" dedicată filmului este cea mai mare din ţară.

- Actorul Dan Cojocaru prezintă ceremonia.

- Cojocaru vorbeşte despre amintiri plăcute de pe vremea fostului cinematograf Republica. O cladire emblematică pentru constănţeni, o istorie superbă care a pornit în anul 1962. În această sală intrau peste 1200 de spectatori.

- Mesaj de la sotia lui Jean Constantin: "Plângea de emoţie, plângea şi mi-a spus doar atât: vreau să mulţumesc CJC pentru că a făcut posibil acest lucru pentru omul Jean Constantin care a iubit Constanţa din tot sufletul său". Mesajul a fost citit de Dan Cojocaru

- Soţia actorului nu a putut participa la eveniment deoarece nu s-a simţit bine

- Premiile şi fotografiile din arhiva familiei lui Jean Constantin au fost donate centrului.

- Horia Ţuţuianu: "Iţi dai seama ce emoţii am eu că am reuşit să redăm Constanţei acest obiectiv. Considerăm acest loc important pentru oraş şi pentru judeţ. Am reabilitat un obiectiv reprezentantiv. Jean Constantin a fost este şi rămâne un personaj marcant al României. Prin atribuirea numelui său acestui centru este un omagiu adus maestrului. Pregătim un portofoliu de evenimente. Aşteptăm propuneri pentru evenimente de la toată lumea. Îmi doresc ca acest centru să devină un reper important pentru Constanţa, pentru România."

- Urmează un momemt de suflet. Un alt mare actor care în urmă cu mulţi ani participa la premiera unui film al lui Sergiu Nicolaescu, Virgil Andriescu spune: "Ne-am intalnit să facem laudatio lui Jean Constantin".

- Virgil Andriescu: "A fost actor la teatrul de revista Fantasio, actor la Teatrul Naţional din Bucureşti şi actor de film. La teatrul de estradă vioara întâi erau Jean Constantin şi Gelu Manolache. La spectacolele lor nu se găseau bilete. Erau spectacole extraordinare. Teatrul Constantin Tănase ajunsese sub nivelul Teatrului Fantasio şi asta datorită omului extraordinar Jean Constantin. Dirijor al orchestrei Teatrului de estrada era Aurel Manolache. După plecarea lui Jean Constantin, Teatrul Fantasio a depus armele.Lui Jean i-a placut revista, nu teatrul clasic.Este mare lucru când un actor recunoaşte că nu e locul lui acolo."

- Horia Ţuţuianu îl oferă lui Virgil Andriescu o recunoaştere pentru întreaga activitate, o diplomă simbolică.

- Urmează filmul de prezentare al cinematografului Republica. Filmul prezintă cosntrucţia cinematografului în anii 60 şi reabilitarea făcută după 2013 de Consiliul Judeţean.

- După film urmează un moment artistic susţinut de Ionuț Dulgheriu asis. univ. dr. la Facultatea de Arte din cadrul Universităţii "Ovidius": monolog "Teatru", monolog "jean constantin" şi tribut "Jean".

- Se dezveleşte bustul oferit de familia lui Jean Constantin. Creaţia îi aparţine lui Cătălin Dragoş Munteanu. Un bust similar se află şi la mormântul actorului din Cimitirul Central.

- Marian Lazăr cel care proiecta filmele la Republica se află în sală şi fostul şef al RADEF Dumitru Vlăescu.

- În final vor mai fi proiectate două scurtmetraje pentru a pune în valoare videoproiectorul şi instalaţia de sunet a sălii centrului. Evenimentul se va termina cu o şampanie în holul teatrului.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii