Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:22 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IICCMER Muzeu dedicat victimelor din perioada comunistă în Siret. Atrocitățile petrecute în fostul spital de neuropsihiatrie (GALERIE FOTO)

ro

11 May, 2022 12:20 1350 Marime text

Muzeu Siret Sursa foto Facebook/  IICCMER
  • Acord  de parteneriat între Primăria Siret șiInstitutul de Investigare a Crimelor Comunismului , parteneriat care presupune înființarea unui muzeu dedicat victimelor din perioada comunistă ale fostului spital de neuropsihiatrie infantilă Siret. 




Iată mesajul transmis de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului!



Muzeu Siret Sursa foto Facebook/  IICCMER



„Săptămâna aceasta ne-am aflat la Siret, pentru a semna acordul de parteneriat între Primăria Siret și IICCMER, parteneriat care presupune înființarea unui muzeu dedicat victimelor din perioada comunistă ale fostului spital de neuropsihiatrie infantilă Siret. Suntem motivați de acest prim pas și apreciem implicarea autorităților locale în astfel de inițiative.





Muzeu Siret Sursa foto Facebook/  IICCMER

De ce este important pentru noi să înființăm acest muzeu, de ce este important pentru cetățenii României să nu uite atrocitățile petrecute în acest spital? În perioada 1956 – 2001 au fost internați la Siret 8586 copii, dintre aceştia pierzându-şi viaţa nu mai puţin de 1500. Între 01.01.1980 – 22.12.1989 s-au înregistrat 340 decese, cu un maxim în anul 1981, de 81 de copii decedaţi, în timp ce în 1991, în noile condiții create prin implicarea unor organizații filantropice, registrele de stare civilă consemnează doar 2 decese. Condițiile insalubre, lipsa accesului la servicii medicale adecvate, dar și politica autorităților regimului comunist de a-i cataloga pe acești copii cu dizabilități drept paria societății - toți acești factori au condus la decesele multiple ale unor copii nevinovați și lipsiți de orice formă de apărare.

Mulțumim domnilor Adrian Popoiu - Primar al orașului Siret, Ionuț Mateiciuc - Director al Centrului Cultural din Siret și Tiberiu Andrei Rotar Angelescu - Managerul Spitalului de Psihiatrie Siret.”

Muzeu Siret Sursa foto Facebook/  IICCMER



Muzeu Siret Sursa foto Facebook/  IICCMER



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii