Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:59 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IGSU Bilanț de minivacanța de Revelion. Iată ce misiuni au rezolvat pompierii

ro

03 Jan, 2024 13:06 634 Marime text
  • În minivacanța de Revelion, aproape 5.000 de pompieri s-au aflat la datorie, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.
     
În minivacanța de Revelion, aproape 5.000 de pompieri s-au aflat la datorie, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor, transmite un comunicat din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Astfel, în ultimele cinci zile (perioada 29 decembrie 2023 - 2 ianuarie 2024), s-au înregistrat 8.310 situații de urgență, cu o creștere de aproape 3% față de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe solicitări au fost primite pentru acordarea asistenței medicale, în urma cărora echipajele SMURD au oferit sprijin pentru aproape 6.900 de persoane. Această majorare a numărului cazurilor gestionate de salvatori este cauzată, în mare parte, de intensificarea solicitărilor primite pentru acordarea asistenței medicale de urgență, de la 6.764 de cazuri SMURD înregistrate în perioada 29 decembrie 2022-02 ianuarie 2023 la 6.848 de cazuri SMURD în perioada 29 decembrie 2023-02 ianuarie a.c.

O atenție deosebită a fost acordată și misiunilor pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere, salvatorii acționând pentru gestionarea a 31 astfel de cazuri. Totodată, în cele cinci zile, pompierii au intervenit pentru gestionarea celor 731 de misiuni destinate protejării comunităților.

Reamintim faptul că răspunsul la urgențele medicale a fost asigurat prin intermediul celor peste 540 de echipaje SMURD care au încadrat autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, ambulanțe pentru transport neonatologic, precum și autospeciale de descarcerare.

În perioada supusă analizei, în afară de intensificarea misiunilor SMURD, numărul incendiilor la care pompierii au acționat a înregistrat o majorare semnificativă, raportat la același interval de timp al anului trecut. Astfel, colegii noștri au acționat, în minivacanța de Revelion, pentru stingerea a 567 de incendii, cu o creștere de peste 23% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe lângă misiunile derulate în plan operativ, o atenție sporită a fost acordată prevenirii evenimentelor care puteau fi generate de nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

Astfel, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, în perioada 28.12.2023-  01.01.2024, la nivel național au fost derulate 580 de acțiuni de control inopinat la operatori economici din categoriile comerț, turism și alimentație publică.

Pe timpul verificărilor, personalul specializat a constatat 2.492 neconformități pe linia securității la incendiu, sancționate cu 1.498 de avertismente și 710 amenzi, în cuantum de 10.635.000 lei. De asemenea, verificările desfășurate au relevat faptul că 232 dintre obiective funcționau fără autorizație de securitate la incendiu.

Totodată, misiunile colegilor noștri au vizat și obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori, a accesibilității căilor de evacuare, respectiv a echipării construcțiilor cu instalații de protecție împotriva incendiilor.

Pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, la 30 de obiective din municipiul București (1) și din județele Argeș (1), Arad (2), Bacău (1), Botoșani (1), Brașov (1), Cluj (4), Constanța (1), Covasna (1), Dolj (1), Giurgiu (1), Hunedoara (1), Harghita (1), Iași (2), Neamț (2), Prahova (1), Sălaj (1), Suceava (6) și Vâlcea (1) a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcționării și aplicate amenzi între 30.000 lei și 100.000 lei.

Important de menționat este faptul că pentru 25 dintre aceste obiective măsura complementară de oprire a funcționării a fost dispusă în contextul identificării mai multor nereguli de ordin tehnic (principala deficiență fiind neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului, în concordanţă cu valoarea de referinţă), iar pentru alte 5 din cauza depășirii cu mai mult de 10% a numărului maxim de utilizatori.

Adresăm mulțumiri structurilor MAI care ne-au acordat sprijin în acțiunile desfășurate, efort care a contribuit la menținerea climatului de securitate atât pentru personalul specializat, cât și pentru clienții care au înțeles importanța acestor verificări și le-au susținut, în ciuda disconfortului creat.

Întrucât securitatea celor care aleg să își petreacă timpul liber în astfel de locații este primordială, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare și vor viza inclusiv obiective existente în municipii, orașe și comune din țară.

Caracterul permanent al activității de apărare împotriva incendiilor, stabilit de lege, poate fi asigurat doar prin implicarea reprezentanților obiectivelor existente la nivel național în respectarea în fiecare moment a măsurilor de siguranță, inclusiv a celor care vizează numărul maxim de utilizatori prevăzuți de lege.

Nu ne dorim sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță pentru fiecare dintre noi.

Așa cum am menționat în repetate rânduri, solicităm tuturor administratorilor obiectivelor din categoria turism, cluburi, baruri să inițieze demersurile necesare pentru intrarea în legalitate în ceea ce privește procesul de avizare și autorizare privind securitatea la incendiu, sens în care instituția noastră manifestă întreaga deschidere și disponibilitate pentru acordarea sprijinului necesar. Reamintim faptul că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, procesul de avizare/autorizare a fost optimizat, iar inspectoratele pentru situații de urgență primesc în format electronic documentațiile și răspund solicitanților în același format.

Reiterăm faptul că funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu reprezintă o încălcare a legii, iar răspunderea revine exclusiv deținătorilor respectivelor construcții.

În continuare, pentru prevenirea evenimentelor care vă pot pune viața în pericol, respectați recomandările noastre, manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor sau mijloacelor de încălzire, nu suprasolicitați instalația electrică prin conectarea simultană a aparatelor casnice și nu lăsați copiii nesupravegheați în locuințe.


Citește și:
Acțiuni de verificări inopinate ale IGSU, pentru noaptea de Revelion, la nivel național
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii