Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:07 31 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Havrileț, expert în Ministerul Energiei De ce nu pot investitorii să concesioneze suprafața Mării Negre pentru turbine eoliene

ro

28 Jun, 2021 20:07 1337 Marime text
  • Niculae Havrileț a precizat că România are un potenţial foarte mare de instalaţii eoliene offshore.

Investitorii nu pot instala turbine eoliene offshore în România, întrucât încă nu se cunoaşte cu exactitate care este instituţia care ar trebui să concesioneze companiilor suprafeţe sau terenuri din Marea Neagră pentru acest tip de activitate, a declarat, luni, Niculae Havrileţ, director şi expert în Ministerul Energiei, în cadrul unei conferinţe de specialitate, informează Agerpres.

Potrivit lui Havrileț, Secretariatul General al Guvernului analizează în prezent care este instituţia care se va ocupa de concesionarea suprafeţelor maritime pentru acest tip de activitate.

Considerăm că trebuie să ştim exact cine şi cum concesionează terenurile sau suprafaţa marină. În România nu avem o instituţie care să gestioneze activitatea de concesionare a fundului mării pentru aceste activităţi. Nu ştim, pentru că, la rândul său, Secretariatul General al Guvernului a încheiat un contract de consultanţă pentru a stabili modalitatea de gestionare a acestui teritoriu de sub suprafaţa marină. Când SGG va finaliza această acţiune, probabil vom vedea, va fi definită instituţia care să gestioneze zona respectivă, a explicat Havrileţ.


El a arătat că interesul investitorilor este mare, având în vedere potenţialul eolian care există acolo.

Acesta se aşteaptă ca şi companiile care au concesionat perimetre petrolifere din Marea Neagră şi caută gaze să fie interesate şi de investiţia în sectorul eolian offshore.

Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanța

 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii