Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a decis să nu se mai cumuleze pensia cu salariul pentru cei ce sunt angajați în sistemul bugetar

ro

10 Dec, 2019 19:16 2082 Marime text

Guvernul a decis să nu se mai cumuleze pensia cu salariul pentru cei ce sunt angajați în sistemul bugetar.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Violeta Alexandru a explicat că ”nu este corect ceea ce se întâmplă acum” legat de cumularea pensiei cu salariul din sistemul public: 
 
 „Eu am 44 de ani. Cum ar fi să auziți de mine că mă pensionez anul viitor? După care imediat revin la o instituție publică ca să mă angajeze? Pe un loc pe care ar fi candidat și un tânăr absolvent, de exemplu. Salariile din sistemul public sunt astăzi deosebit de atractive, pe lângă siguranța locului de muncă.

Nu este corect ceea ce se întâmplă. Să avem curajul să recunoaștem.

Peste tot în lume sistemul de pensii este gândit să-i ajute pe cei care nu mai pot lucra. Pe ei statul trebuie să îi respecte; să aibă grijă de ei.
Lucrez la un proiect de lege pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul public. Celor vizați, celor apți de muncă, nu le interzice nimeni dreptul la muncă. Li se cere să opteze între salariu la stat și pensie.

Sau, după pensionare, dacă sunt apți de muncă, pot completa veniturile în privat.

Oricum, pe legislația actuală (și sunt persoane), cei la limita vârstei de pensionare își pot prelungi puțin activitatea. În toată Europa se simte o tendință de creștere a vârstei de pensionare, atunci când oamenii doresc și pot să mai rămână în activitate. Respectul meu sincer pentru toți cei care vor să muncească.

Propunerea va ține cont de situația celor cu pensii mici, chiar sub salariul minim brut. Problema trebuie pusă în mod transparent și corect. Să nu sufere cei cu venituri mici.

O asemenea măsură respectă deciziile Curții Constituționale care a cerut să nu se afecteze drepturi, cum ar fi dreptul de a fi ales, indiferent de vârstă.
Nu mă pensionez! Lucrez. La fel ca voi. “  

”Nu e normal ca persoanele care s-au pensionat să beneficieze de un venit din sectorul public. Aici este vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat şi e vorba de mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani din poliţie sau alte structuri şi care după ce s-au pensionat şi au dobândit nişte pensii mari mai cumulează şi venituri în sectorul public”, a declarat Premierul Ludovic Orban.




Sursa captura: Facebook/ Violeta Alexandru


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii