Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:55 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Grevă de avertisment în sistemul feroviar! Mai multe trenuri de călători au întârzieri de până la două ore. Situația la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

15 Sep, 2023 08:25 1421 Marime text
Mai multe trenuri de călători din toată țara sunt afectate în această dimineață de o grevă de avertisment a angajaților din sistemul feroviar. 

La Constanța în această dimineață trei trenuri de călători au rămas în gară și nu au pornit pe traseu, graficul afișat în gară arătând o întârziere de 120 de minute pentru fiecare dintre acestea. 

Este vorba desptre trenul R 8383 Constanța Mangalia care avea prohgramată plecarea din gara Constanța la ora 7.20, trenul IR 1580 Constanța-București Nord care trebuia să plece din Constanța la ora 7.30 și trenul R 8206 Constnața-fetești care avea programată plecarea la ora 7.36. 

De asemenea trenul R 13840 Călărași Sud Constanța care trebuia să ajungă la Constanța la ora 8.21 are o întârziere de 120 de minute, iar trenul IR 1581 București-Constanța care trebuia să ajungă la ora 9.52 are întârziere 90 de minute. 

„Protestăm în primul rând pentru lipsa unui contract colectiv de muncă. Negocierile au început în martie și nu au fost finalizate. Statutul feroviarului nu a intrat în vigoare. Salarizarea precară, avem toți aceleași salarii, indiferent de cât timp ești angajat. Lipsă personal, lucrăm 12/24. Vrem uniforme fără să le plătim. Avem multe revendicări care nu au fost rezolvate. Nu ne dorim un protest, nu vrem să deranjăm pe nimeni. Vrem doar să fim auziți. Probabil după greva de avertismen se va ajunge și la greva generală. Nu ne dorim acest lucru. suntem pașnici, vrem doar drepturile noastre“ a declarat Moraru Sorin, împiegat de mișcare. 

„În primul rând protestăm pentru neaplicarea statutului feroviarului și apoi pentru subfinanțarea căii ferate ce durează de peste 30 de ani, pentru condiții de muncă,m salarii decente. La ora actuală nu avem buget. Peste 90% din personalul CFR sunt în grevă. Trenurile sunt oprite până la ora 9.00“ - a precizat Tiberiu Constantin Botez reprezentant Drum de Fier Uniunea Teritorială Constanța. 



Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane afiliată la BNS și Federația Elcatel sunt în această dimineață între orele 7.00-9.00 în grevă de avertisment. 

Potrivit BNS, scopul acestei greve de avertisment este de a atrage atenția asupra unor probleme urgente din industria feroviară, care includ lipsa contractelor colective de muncă, remunerații inadecvate în raport cu responsabilitățile și calitatea muncii depuse de lucrătorii din domeniu, precum și subfinanțarea companiilor feroviare din administrarea directă a statului, sub incidența Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

De asemenea, una dintre principalele preocupări este lipsa cronică a investițiilor în infrastructura feroviară, esențiale pentru îmbunătățirea vitezei și siguranței circulației, precum și lipsa investițiilor în modernizarea materialului rulant, vagoane și locomotive.

Situația din calea ferată a atins un nivel critic și reprezintă un real pericol pentru siguranța circulației. Toate aceste probleme afectează în mod direct atât lucrătorii feroviari, cât și utilizatorii serviciilor feroviare.

„Pentru această grevă de avertisment am întreprins toate demersurile legale în vederea respectarii legii. Toți liderii noștri sindicali au făcut eforturi și continuă să facă eforturi pentru a reduce impactul acestei greve asupra călătorilor. În acest sens, pe parcursul acestor zile, încercăm să aducem la cunoștința clienților CFR că circulația trenurilor va fi oprită în intervalul menționat. Concret, greviștii au pus afișe în gări cu aceste informații. Ce face conducerea CFR Infrastructură?
Constat cu indignare ca liderii companiei continuă să aiba un comportament extrem de agresiv la adresa greviștilor, amestecându-se nemotivat și nedorit în manifestarea sindicală, cerându-le angajaților CFR să înlăturile informările din gări cu privire la greva de avertisment” a declarat Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Prin urmare, Blocul Național Sindical (BNS) solicită, în mod categoric, ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, să oprească ingerințele din partea conducerii CFR asupra sindicaliștilor de la CFR Infrastructură și să inițieze dialogul cu sindicatele pentru găsirea soluțiilor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a infrastructurii feroviare.

„În numele tuturor angajaților din sectorul feroviar implicați direct sau indirect în această grevă de avertisment, ne cerem scuze față de orice neplăceri cauzate beneficiarilor care vor fi afectați de oprirea activității feroviare în intervalul menționat.


Blocul Național Sindical (BNS) rămâne ferm angajat în apărarea drepturilor lucrătorilor și în asigurarea dezvoltării durabile a industriei feroviare din România“ - au mai precizat reprezentanții BNS.

UPDATE: 17.000 DE ANGAJAȚI CFR SUSȚIN GREVA DE AVERTISMENT și 266 DE TRENURI AU FOST OPRITE DIN CIRCULAȚIE

Blocul Național Sindical prin afiliații săi- Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane și Federația ELCATEL - a strâns pentru greva de astăzi 17.000 de semnături de la angajații CFR Infrastructură. Iar în acest moment sunt oprite un număr de 266 de trenuri (de călători, private și de marfă).



Citește și: 

Ceferiștii organizează grevă de avertisment! Reacția CFR Călători
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii