Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:44 23 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest al sindicatelor din CFR la 85 de ani de la Greva Ceferiștilor din 1933. Ce nemulțumiri au sindicaliștii

ro

16 Feb, 2018 09:29 1826 Marime text
Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) împreună cu Confederația Sindicală Națională MERIDIAN și federațiile sindicale feroviare FNFMCV, FNSIF, FNDF, FMLR, ELCATEL, FAF, vor comemora la București, vineri, 16 februarie 2018, 85 de ani de la Greva Ceferiștilor din 1933 prin depuneri de coroane la Monumentul Eroilor CFR 1916-1918 din față Gării de Nord (între orele 9:40-10:00), precum și la placa comemorativă din Parcul din față Ministerului Transporturilor (între orele10:00-10:30).
 
Potrivit Confederației Sindicale Meridian, momentul solemn va fi urmat de un miting de protest al salariaților ceferisti (între orele10:30-12:30) pentru a atrage atenția autorităților, dar și a cetățenilor cu privire la necesitatea salvării sistemului public de transport feroviar din România.
 
”Sindicatele feroviare și CSN MERIDIAN nu mai acceptă nicio scuză pentru:
 
 • Tergiversarea aprobării Legii privind Statutul Personalului Feroviar;
 
 • Falimentarea sistemului feroviar din cauza:
 
 1. subfinanțării infrastructurii feroviare de stat (subfinanțarea CNCF „CFR” SA);
 
 1. lipsei achizițiilor de material rulant nou: automotoare, rame electrice și vagoane noi la SNTFC CFR Călători SĂ precum și lipsa investițiilor în locomotive, de la intrarea României în UE și pâna în prezent;
 
 1. faptului că SNTFC CFR Călători SĂ prin legislația în vigoare nu este lăsată să-și schimbe materialul rulant vechi și insuficient, dar nici să-l întrețînă și să-l repare, deoarece este subcompensata atât în anul 2017 cât și în 2018;
 
 1. organizării defectuoase a grupului format din SNTFC CFR Călători SĂ și filiala să de reparații locomotive care la acest moment se află în insolvență;
 
 1. prestatorilor de reparații mari la vagoane, care ajung în situația de monopol și dictează piață prețurilor și care, în plus, prelungesc durata reparațiilor, la solicitarea lor, din lipsa pieselor de schimb pe stoc și a duratei achiziției acestora (ritmul reparațiilor mari este mai lent decât cel al ieșirii vagoanelor din circulație)
 
 1. anulării trenurilor de călători ale CFR Călători din Mersul de tren pe anul 2018, din lipsa vagoanelor și locomotivelor, automotoarelor și ramelor electrice
 
 1. Degradarea continuă a condițiilor de muncă pe locomotive, automotoare și rame electrice vechi, descompletate și insuficiente, care generează mult stres mecanicilor de locomotivă și automotor ai SNTFC CFR Călători SĂ, precum și degradarea condițiilor de muncă la ceilalți salariați feroviari;
 
 1. Efectuarea cu intârziere a plăților salariilor lunare a angajaților SNTFC CFR Călători SĂ și CN CF CFR SA;
 
 1. Înstrăinarea și/sau distrugerea spitalelor CFR care sunt patrimoniu al Cailor Ferate Române.
 
 1. Distrugerea identității meseriei de ceferist și tergiversarea schimbării uniformelor vechi ale ceferiștilor din Ramură Comercial de la SNTFC CFR Călători SĂ cu altele noi.
 
Program de desfășurare a acțiunilor, vineri, 16 februarie 2018
 
9:40-10:00
 
Depuneri de coroane la Monumentul Eroilor CFR 1916-1918 din față Gării de Nord prin care se aduce “omagiu și recunoștință eroilor militari de cai ferate și transporturi din Armata Româna care s-au jertfit pentru cauza națiunii”, și prin care se aduce „slavă eroilor ceferisti ce s-au jertfit pentru apărarea României și reîntregirea neamului”.
 
Vor depune coroane:
 
CSN MERIDIAN, Confederația CONSILVA, FSTFR, FNSIF, FMLR, Federația ELCATEL, FAF, FNFMCV, FNDF, AFTF, ANSF, SUS CFR CĂLĂTORI, Sindicatul Vagoane „Grivița București”, Sindicatul Mecanicilor de Locomotivă Fetești, Sindicatul Phoenix Tg. Mureș, Sindicatul Liberatatea Feroviară, Uniunea Spitalelor CFR, Sindicatul Personalului Drum Speranța Pașcani, Sindicatul Feroviar Moldova, Sindicatul Vagoane Speciale București, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Mecanici Satu Mare, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Comercial Jibou, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Medgidia, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Reparatori București, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Mecanici Timișoara, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Petroșani, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Mecanici Tg. Mureș, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Ciceu.
 
 10:00-10:30
 
Comemorarea a 85 de ani de la înăbușirea violență a Grevei ceferiștilor din 16 februarie 1933, prin depunerea de coroane la Placa comemorativă “în amintirea eroilor ceferisti care au luptat și s-au jertfit pentru libertate și drepturi cetățenești în ianuarie-februarie 1933“, în parcul din față Ministerului Transporturilor.
  
Vor depune coroane:
 
CSN MERIDIAN, Confederația CONSILVA, FSTFR, FNSIF, FMLR, Federația ELCATEL, FAF, FNFMCV, FNDF, SUS CFR CĂLĂTORI, Sindicatul Vagoane „Grivița București”, SUS CFR CĂLĂTORI-FST TEHNIC București, SUS CFR CĂLĂTORI-FST SOLIDARITATEA Brașov, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Ploiești, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Vâlcea, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Piatra Olt, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Mecanici Iași, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Comercial Iași, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Bacău, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Mecanici Tecuci, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Mecanici Locomotivă Galați, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Comercial Galați, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Mecanici Buzău, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Mecanici Adjud, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Mecanici Sighișoara, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Mecanici Brașov, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Teiuș, SUS CFR CĂLĂTORI-FST Mecanici Sibiu.
 
10:30-12:30
 
Miting de protest al salariaților ceferisti pentru a atrage atenția autorităților dar și cetățenilor cu privire la necesitatea salvării sistemului public de transport feroviar din România.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii