Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Godină, despre scrisoarea plină de greșeli a unei învățătoare „Nu vezi nicio problemă că o învățătoare nu face acordul între subiect și predicat, nu știe când să scrie "copiii" cu trei i ?“

ro

29 May, 2022 18:03 2115 Marime text
Marian Godină, foto : Facebook: Marian Godină
Marian Godină a reacționat pe pagina sa de socializare cu priivire  la scrisoarea virală, plină de greleși gramaticale, apărută în urmă cu câteva zile a unei învățătoare către părinți.





 

De ceva timp, îmi tot apare scrisoarea asta pe perete.

Cred că zice bine doamna învățătoare, dar ar fi putut adăuga că poți ajunge învățătoare și dacă nu faci acordul între subiect și predicat sau dacă scrii "copiii" și "IT-iștii" cu doi, respectiv cu un "i".

Urmați-vă chemarea, oameni buni, orice e posibil dacă îți dorești cu adevărat!

Spor la cafeluță, duminică frumoasă și note mari!, scrie Godină pe pagina de socializare. 


Ba mai mult, acesta acordă scrisorii o notă: nota șapte.




Godină are un mesaj și pentru cei care nu s-au arătat deranjați de faptul că mesajul transmis de învățătoare este cel mai probabil copiat de pe internet: „e posibil să fii și tu hoț și impostor”.

Legat de postarea pe care am făcut-o de dimineață

Nu vezi nicio problemă că o învățătoare nu face acordul între subiect și predicat, nu știe când să scrie "copiii" cu trei i, nu știe să așeze un text într-o pagină?

S-ar putea să fii la fel, e posibil să nu știi nici tu să scrii și de aceea să nu ți se pară deranjant. Nici nu e obligatoriu să știi să scrii, mai ales dacă ocupația ta nu are nicio legătură cu scrisul.

Dar cea care îi învață pe copiii tăi să scrie nu ar trebui să știe mai intâi ea să facă asta impecabil?

Dacă tu nu ai avut ocazia sau dacă pe tine te-a durut în fund de treaba asta, de ce nu ți-ai dori ca măcar copilul tău să aibă șansa să învețe să scrie corect, cu atât mai mult într-o societate în care a scrie corect devine ceva tot mai rar?

Nu te deranjează că respectiva învățătoare a copiat textul de pe net și s-a semnat ca aparținându-i, ba chiar a transmis "calde salutări" la final și consideri că mai important e mesajul transmis, nu faptul că e copiat?

Hmmm... o să sune cam dur, dar e foarte probabil să fii și tu hoț și impostor. Sau dacă nu ești deja, să nu eziți vreo clipă atunci când vei avea ocazia să îți însușești ceva ce nu e al tău, mai ales dacă, în mintea ta, ar fi pentru un scop care ar scuza mijloacele.

Zici că mesajul transmis e important? Oare cum arată scris textul nu face parte din esența mesajului? Când copilul tău, viitor adult, va face o cerere de angajare și va da de cineva atent la detaliile astea și nu-l va alege pe el, amintește-ți că erai de părere că mesajul contează. Căci fii convins că angajatorul ăla va pricepe foarte clar că fiu-tu a scris acolo că vrea să se angajeze, dar după modul în care a scris, același angajator va înțelege și că nu prea i-a păsat de școală. Și vorbim aici de ciclul primar, nu de Universitatea din Sorbona.

Ai impresia că propoziția "Examenul de Evaluare Națională și perioada evaluărilor va începe în curând" e scrisă corect și nu poți pricepe nicicum că forma corectă a verbului e "vor începe" pentru că subiectele sunt "Examenul" și "perioada"?

Măcar nu mai lăsa comentarii înainte de a te documenta și nu mai fi agresiv din dorința de a arăta că "știi tu exact cum e".

Ai impresia că fac pe deșteptu'? Află că îți trebuie doar patru clase ca să poți observa greșelile alea și nu foarte multă minte ca să realizezi că e grav ca un dascăl să nu știe să scrie, așa că nu e neapărat să fiu eu deștept ca să văd lucrurile astea, dar e musai ca tu să fii prost ca să nu le vezi.

PS Sâmbăta și duminica "e" zi de weekend, relaxați-vă!

Ți-a sunat rău? Înseamnă că încă sunt șanse să te prinzi de ce în prima propoziție a scrisorii trebuia scris "Examenul și perioada VOR începe".


Mesajul  face referire la o scrisoare semnată de o învățătoare, care le este adresată părinților înaintea Evaluării Naționale pentru clasele a II-a și a IV-a, care s-a devenit virală pe Facebook din cauza sumedeniei de erori gramaticale prezente în text. 




Sursa foto: Facebook/ Marian Godină 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii