Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Garda Națională de Mediu 98% din șantierele de construcții de pe litoralul Mării Negre verificate nu respectă legislația de mediu (GALERIE FOTO)

ro

21 Apr, 2022 11:52 1829 Marime text
Santier in statiunea Mamaia. Foto: Facebook/Garda Națională de Mediu































UPDATE 

 Cele mai multe nereguli, conform celor declarate de Steluța Popescu, șeful Gărzii de Mediu Constanța, au fost depistate în următoarele zone: 

- Năvodari Mamaia Nord
- Constanța Municipiu
- Stațiuni din sudul litoralul -Eforie Nord, Jupiter, Neptun,Venus, Saturn






Garda Națională de Mediu anunță că 98% din șantierele de construcții de pe litoralul Mării Negre, verificate de comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM), în cadrul controlului dispus de Comisariatul General, în perioada 21 martie - 18 aprilie 2022, nu respectă legislația de mediu.

Potrivit unui comunicat al Gărzii Naționale de Mediu, cele mai multe probleme sunt legate de gestionarea deșeurilor, lipsa infrastructurii privind prevenirea dispersiei particulelor în suspensie și lipsa evidențelor privind gestiunea deșeurilor.

„În cadrul controlului tematic național dispus de Comisariatul General, privind verificarea modului în care este respectată legislația de mediu, pe șantierele de construcții, s-au desfășurat verificări, în perioada 21.03-18.04.2022 și pe litoralul Mării Negre. Comisarii Gărzii Naționale de Mediu și cei ai Comisariatului Județean Constanța au efectuat controale la 113 șantiere aplicând: 28 de avertismente, pentru lipsa evidenței gestiunii deșeurilor sau completarea greșită a acestora și 83 de amenzi în cuantum de 1.392.000 de lei. Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea legislației privind regimul deșeurilor și condițiilor din actele de reglementare obținute, din punct de vedere al protecției mediului, precum și pentru neaplicarea măsurilor de protecție a atmosferei”, a declarat Marioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.

În fapt, din cele 113 șantiere controlate, 111, reprezentând 98% din total, au avut diferite probleme de legalitate, cu precădere la capitolul gestionarea deșeurilor.

„Când deșeurile sunt depozitate necorespunzător într-o zonă cum este cea de litoral, unde vântul este puternic o mare parte a anului, există riscul ca multe gunoaie să ajungă chiar și în Lacul Siutghiol, care este arie protejată, mai ales că situația cea mai gravă este în zona de nord a litoralului, atât din cauza numărului mare de șantiere de construcții, cât și a densității acestora”, subliniază Nicolae Badea, directorul Direcției Controlul Poluării, Biodiversității, Biosecurității și Ariilor Protejate, din cadrul GNM.

Potrivit comunicatului Gărzii Naționale de Mediu, conform notelor încheiate de echipele de control, sancțiunile în cazul șantierelor verificate au fost aplicate ca urmare a nerespectării regulilor privind gestionarea deșeurilor; pentru inexistența contractelor privind colectarea deșeurilor sau colectarea deșeurilor în amestec și depozitările în spații neautorizate; lipsa infrastructurii privind dispersia particulelor; lipsa amenajărilor de puncte de spălare a autovehiculelor la ieşirea din şantiere și neasigurarea protecției deșeurilor din construcții, aflate în depozite provizorii.

„Controalele de pe șantiere, din ultima perioadă, au vizat în special localitățile unde au fost înregistrate creșteri ale valorilor indicatorilor de calitate a aerului la stațiile RNMCA și au urmărit verificarea respectării legislației în domeniul protecției atmosferei și gestiunii deșeurilor, fiind dispuse măsuri cu termene stricte de remediere a deficiențelor“ - au mai precizat reprezentanții Gărzii de Mediu.



În ultimele două săptămâni ale controlului, 10 echipe de la Garda Națională de Mediu au venit în sprijin pentru a face față numărului ridicat de controale pe șantierele de pe litoral.


Totodată, aceste controale vor continua până la finele anului. Cele mai multe nereguli, conform celor declarate de Steluța Popescu, șeful Gărzii de Mediu Constanța, au fost depistate pe raza UAT Năvodari, în zona Mamaia Nord. 


 Mărioara Gătej, comisarul general GNM, a declarat pentru ZIUA de Constanța următoarele:

„Controalele s-au efectuat de la Vama Veche la Năvodari. În urma verificărilor, s-au impus niște măsuri, iar în funcție de faptul dacă se vor conforma sau nu, vom sesiza și alte instituții abilitate. În anumite condiții, a fost sesizată Agenția pentru Protecția Mediului. Controale se vor face în continuare, iar în funcție de volumul verificărilor, vor fi aduși comisari din județele limitrofe în sprijinul comisarilor de la Constanța. Acum verificările s-au făcut alături de comisarii de la Comisariatul General.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii