Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:54 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Garanția ambalajelor Iată simbolul care va apărea pe etichetele sticlelor pentru care se va plăti garanție din noiembrie 2023

ro

16 Jul, 2023 13:05 11379 Marime text

Din 30 noiembrie 2023, sistemul de garanție-returnare, unic la nivel naţional, este obligatoriu tuturor producătorilor şi comercianţilor. Mai exact, SGR este un mecanism prin care comercianții trebuie să rețină o garanție de 50 de bani pentru fiecare produs ambalat și pe care să o returneze apoi clienților.

Astfel, printr-un ordin apărut săptămâna ce s-a încheiat, Ministerul Mediului a stabilit simbolul care indică apartenența unui produs la SGR și care va apărea pe ambalajul sau eticheta acestuia. Din 30 noiembrie 2023, SGR, unic la nivel naţional, este obligatoriu tuturor producătorilor şi comercianţilor. 

Potrivit HG 1.074/2021, producătorii sunt obligați să marcheze ambalajele SGR introduse pe piața națională cu un simbol reprezentativ, ușor de recunoscut și înțeles de către consumatori, marcă înregistrată a autorității publice centrale pentru protecția mediului și cu un cod de bare (EAN) în conformitate cu specificațiile oferite de administratorul SGR, care indică apartenența produsului la sistemul de garanție-returnare.



Simbolul de mai sus este unic la nivel național pentru toate ambalajele SGR și se va aplica direct pe ambalaj, pe eticheta produsului sau pe eticheta suplimentară, după caz. El trebuie să fie vizibil, lizibil, durabil și nu se va suprapune cu un alt element grafic al ambalajului sau al etichetei.

Regulile mecanismului stabilesc că, atunci când vor cumpăra băuturi ambalate în recipiente făcute din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 și trei litri, consumatorii vor trebui să lase la magazin 50 de bani pentru fiecare dintre recipiente.

Citește și

Garanția pe ambalaje. De la anul vom plăti 50 de bani pentru fiecare sticlă cumpărată din magazine
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii