Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:31 02 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Garanția pe ambalaje. De la anul vom plăti 50 de bani pentru fiecare sticlă cumpărată din magazine

ro

12 Oct, 2021 00:00 673 Marime text
  • A fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea prin care se introduce o nouă taxă pentru produsele ambalate în sticle
  • Mai precis, este vorba de SGR – sistemul de garanție-returnare
  • Pentru fiecare sticlă cumpărată, fie de alcool sau băutură non-alcoolică, vom plăti 0,5 lei per ambalaj
  • Banii vor putea fi recuperați la returnarea ambalajului în magazin
 
De anul viitor, românii vor plăti o garanție de 50 de bani pentru fiecare sticlă cumpărată, după ce a fost oficializată o lege în acest sens, săptămâna trecută.
 
Mai exact este o garanție de ambalaj, care se lasă indiferent de tipul lichidului din sticlă. Hotărârea Guvernului nr. 1.074/2021, ce a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial nr. 955, stabilește că, din 1 octombrie 2022, se introduce și în țara noastră sistemul care funcționează în alte țări europene, respectiv sistemul garanție-returnare (SGR), prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o vor recupera la returnarea ambalajului.
 
Începând cu data de 1 octombrie 2022 valoarea garanției este în cuantum de 0,5 lei pentru toate tipurile de ambalaj SGR. Garanția pentru ambalaje își va păstra valoarea de 50 de bani timp de un an de la introducerea ei, adică până la 30 septembrie 2023, ulterior, valoarea acesteia putând fi modificată anual de autoritățile de mediu.
 
Producătorii, prin intermediul administratorului SGR, sunt obligați să realizeze următoarele obiective minime anuale de returnare a ambalajelor SGR:
 
a) 65% sticlă, 65% plastic, 65% metal pentru perioada cuprinsă între data de 1 octombrie 2022 și data de 31 decembrie 2022;
b) 65% sticlă, 65% plastic, 65% metal pentru anul 2023;
c) 75% sticlă, 80% plastic, 80% metal pentru anul 2024;
d) 85% sticlă, 90% plastic, 90% metal, începând cu anul 2025.
 
SGR, unic la nivel național, intră în funcțiune începând cu data de 1 octombrie 2022 și este obligatoriu tuturor producătorilor și comercianților în condițiile prezentei hotărâri, aplicându-se atât produselor fabricate pe teritoriul național, cât și produselor importate sau achiziționate intracomunitar, în condiții nediscriminatorii, inclusiv în ceea ce privește posibilitatea participării efective a operatorilor economici la funcționarea sistemului și tarifele impuse acestora de către administratorul SGR.
 

Consumatorii sau utilizatorii finali pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianți pe teritoriul României, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat și fără a putea fi condiționat de prezentarea bonului fiscal în vederea recuperării garanției, în condițiile prezentei hotărâri.
 
Garanția nu va fi restituită către consumatori sau utilizatori finali dacă ambalajul returnat:
a) nu are aplicat marcajul care indică apartenența la SGR, respectiv simbolul reprezentativ și codul de bare prevăzute la art. 22 alin. (1) sau dacă acesta nu este vizibil ori lizibil;
b) nu este returnat întreg ori este degradat sau deformat astfel încât nu se poate stabili apartenența la SGR;
c) nu este golit în întregime de conținut; sau
d) nu este returnat în termen de maximum 24 de luni de la data publicării pe pagina de internet a administratorului SGR a anunțului privind încetarea introducerii pe piață de către producător a produsului respectiv.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii