Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:23 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Fratele mai mic“ al Cazinoului Hotelul Palace, din Constanţa, de vânzare. „Suntem disperaţi, nu avem bani să-l întreţinem“

ro

18 Jan, 2020 00:00 22532 Marime text

Simbol al oraşului vechi, fratele mai mic şi mai puţin important al Cazinoului, Hotelul Palace, din Constanţa, este scos la vânzare. Proprietarii Palace-ului, care au dobândit dreptul de proprietate în anul 2001, în baza Legii 10 din acelaşi an, privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv, spun că nu mai au bani să îl întreţină. Preţul de vânzare a grandiosului hotel este confidenţial.
 
„Anunţul este încă valabil, hotelul este de vânzare. Din păcate, nu avem resursele financiare să îl întreţinem. Suntem disperaţi“, ne-a declarat proprietarul actual al imobilului, Ion Ilie. Acesta este soţul nepoatei avocatului Toma Boată, avocat căruia, în anul 1928, i-a fost vândut Hotelul Palace de către Societatea Marilor Stabilimente, cu condiţia ca acesta să achite datoriile unităţii hoteliere.
 
Costurile de întreţinere sunt foarte mari, spun actualii proprietari. Mai mult, aceştia ne-au declarat că, din păcate, până la acest moment, nu au găsit pe nimeni interesat pentru Hotelul Palace. „Suntem terminaţi, nu avem resursele financiare să întreţinem hotelul, să plătim impozitele, să îl readucem la o stare de funcţionare şi să îl deschidem din nou“, ne-a precizat Ion Ilie.
 

Discuţii fără rezultat

 
De asemenea, proprietarul hotelului ne-a declarat că, deşi hotelul a fost deschis până în anul 2018, fiind închiriat unor investitori, aceştia nu ar fi achitat sumele stabilite. Ulterior ruperii înţelegerii, proprietarii nu au mai găsit alte persoane interesate de grandiosul hotel.
„Am avut nişte discuţii cu un agent imobiliar, care era convins că putem cădea la învoială, însă, în ziua în care trebuia să ne întâlnim, acesta m-a sunat şi mi-a zis că nu i-a acordat banca împrumutul şi înţelegerea a picat“, a declarat Ion Ilie.
 
Totodată, întrebat dacă a existat din partea statului, prin intermediul diferitelor ministere ori autorităţi, vreo iniţiativă în sensul de a cădea la o înţelegere în privinţa Hotelului Palace, actualul proprietar ne-a spus că nu au existat astfel de demersuri.
 
„În zona peninsulară sunt puţine proiecte imobiliare şi poate că există investitori interesaţi. Avem toate documentele de proprietate şi autorizaţie de construcţie valabilă, adică cine ar veni ar trebui doar să se apuce de renovare“, au transmis proprietarii.

 
Scurt istoric

 
Hotelul Palace din Constanţa a fost edificat în anul 1914, fiind proiect încredinţat arhitectului Edgar de Goue de către Societatea Marilor Stabilimente. Naşterea Hotelului Palace este strâns legată de existenţa Cazinoului din Constanţa. Baronul Edgar de Marcay, căruia îi fusese concesionat Cazinoul în anul 1912, de către Primăria Constanţa, îşi luase angajamentul de a construi un spaţiu special în care să poată fi găzduiţi pasionaţii de jocuri de noroc ce veneau special pentru marele edificiu construit recent la Marea Neagră.
 
La scurtă vreme după concesionarea Cazinoului către Edgar de Marcay, acestuia i s-a substituit legal Societatea Marilor Stabilimente, care a dus la bun final angajamentul luat de baron. În luna iulie 1914, Hotelul Palace din Constanţa a fost inaugurat cu tot fastul specific perioadei.


 
În anul 1928, hotelul a fost vândut de către Societatea Marilor Stabilimente avocatului Toma Boată, condiţia fiind ca avocatul să achite datoriile hotelului. Preluat de germani în timpul Celui de-al doilea Război Mondial, apoi de trupele sovietice şi, ulterior, de statul român, în timpul regimului comunist, în anul 2001, hotelul a fost retrocedat moştenitorilor avocatului Toma Boată.
 
Citeşte şi:
 
#scrieDobrogea Hotelul Palace, simbolul din „umbra“ Cazinoului (galerie foto)

Constanta - Hotel Palace

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Caesar's Luxury Homes 24 Aug, 2021 16:28 Bună ziua, Suntem agenție de nișă din București. Am putea avea un cumpărător pentru hotelul Dumneavoastră. Va rog sa ii transmiteți D-lui Ion Ilie sa ma sune la 0722217236. Mulțumim.
  • Hotel Palace 26 Jan, 2020 12:35 Hotelul este de vanzare. Oferta nu este exagerata. Este pentru cunoscatori. Nu se adreseaza celor care au cumparat pe nimic hoteluri in statiuni si le tin inchise. Poate la localele din 2020 sa se mai scuture craca. Sa apara oameni noi, idei noi de afaceri, dupa 20 de ani de stagnare... Persoane venite din afara, cu fonduri suficiente, cu retele de hoteluri in spate, au declarat zona Peninsula Constanta oras mort. Speram sa nu fie asa...
  • Hotel Palace 22 Jan, 2020 11:42 Hotelul are o pozitie exceptionala. Au venit diverse personaje care au comentat pretul de vanzare cu cel al constructiilor din Mamaia Nord. Cred ca e o mare diferenta intre a vedea o alta cladire pe lateral sau plaja si portul Tomis. Asa cum Cazinoul are nevoie de reparatii capitale, asa are nevoie si hotelul Palace. Ambele cladiri sunt construite de aceeasi societate. De ce se renoveaza Cazinoul ? Exista un interes. Acest interes se va manifesta si pentru hotelul Palace, cladire pereche. Cine se plimba cu barcuta vine in portul Tomis, nu acosteaza in Mamaia Nord. Trebuie doar inteligenta si viziune...
  • Hotel Palace 21 Jan, 2020 09:23 https://palace-constanta.blogspot.com/2020/01/marea-neagra-inghetata-ianuarie-2006.html
  • Hotel Palace 20 Jan, 2020 15:23 Vorba din Levant - va iesi Soarele si pe strada noastra https://palace-constanta.blogspot.com/2015/04/palace-hotel-landmark-of-constanta.html
  • Un cetatean 19 Jan, 2020 11:38 Acum vă plângeți că nu aveți bani de investiții și întreținere...dar când luați cate 400.000€ chirie pe an..era bine..nu??
  • Pacat 18 Jan, 2020 22:58 Superb hotel, din pacate camerele sunt mici pentru standartele actuale, ca sa poate fi luat de un lant international, parcarea este la fel o problema si mai are si crapaturi structurale care necesita nu o simpla varuiala, deci chiar daca pretul ar fi convenabil nu este chiar asa de simplu...