Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:26 24 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost consilier al lui Radu Mazăre Reacția judecătorilor bucureșteni în procesul intentat de Răducu Preda Consiliului Superior al Magistraturii

ro

29 Jun, 2020 00:00 892 Marime text

  • Magistrații au decis că o altă instanță este competentă să soluționeze cererea.

  • Dosarul a fost transmis Secției de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța.

  • Într-un alt dosar, penal, Răducu Preda a fost condamnat la patru ani de închisoare.

La finele săptămânii trecute, judecătorii Curții de Apel București au deschis dosarul în care Valentin Răducu Preda, fostul consilier al ex-primarului Radu Mazăre, a dat în judecată forumul suprem al magistraților români. Cazul fusese înregistrat la instanța bucureșteană încă din luna ianuarie, însă abia săptămâna trecută a intrat în atenția completului de judecată.
Preda contestase Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești. După analizarea cererii formulate de fostul consilier al lui Mazăre, magistrații bucureșteni au ajuns la concluzia că, de fapt, o altă instanță este competentă să soluționeze cererea. În aceste condiții, au decis ca dosarul să fie transmis Curții de Apel Constanța, mai precis secției specializate în litigii de contencios administrativ. Asta înseamnă că procesul va continua la Constanța, și nu la București, unde fusese deschis inițial.
Amintim că Valentin Răducu Preda a dat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii și solicită anularea în parte a Regulamentului instanțelor de judecată.
Într-un alt dosar, penal, fostul consilier al lui Mazăre a fost condamnat la patru ani de închisoare, pentru divulgarea secretului ce periclitează siguranța statului și trafic de influență.
 

„Anulare în parte regulament“


Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul în care Preda a dat în judecată CSM a fost înregistrat la Curte de Apel București, pe rolul Secției a IX-a contencios administrativ și fiscal, unde a primit indicativul 465/2/2020. Părți în proces sunt Răducu Valentin Preda, în calitate de reclamant, și forumul suprem al magistraților români, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de pârât.
Potrivit datelor oficiale, obiectul dosarului îl reprezintă „anulare act administrativ anulare în parte regulament din 17.12.2015“.
Regulamentul adoptat de CSM în data de 17 decembrie 2015 este Regulamentul de ordine interioară al instanțelor de judecată, adoptat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 1375/2015.
În articolul 1 al Hotărârii 1375/2015 se arată că „se aprobă Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, cuprins în anexa care face parte din prezenta hotărâre“. Totodată, articolul 2 prevede că „la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se abrogă Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005 privind aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanțelor judecătorești, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 958 din 28 octombrie 2005, cu modificările și completările ulterioare“.
Anexa hotărârii, ce reprezintă de fapt Regulamentul propriu-zis de ordine interioară al instanțelor, cuprinde dispoziții generale legate de puterea judecătorească, instanțele de judecată, secții ori complete de judecată specializate.
De asemenea, în Regulament se regăsesc dispoziții privind conducerea instanțelor, atribuțiile judecătorilor și ale personalului instanțelor, ale asistenților judiciari, dar și măsuri privind unificarea practicii judiciare.

Citește și:

Fostul consilier al lui Radu Mazăre a dat în judecată forumul suprem al magistraților români. Ce a solicitat (document)

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii