Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:47 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Forțele Navale Române sărbătoresc Ziua Transmisioniștilor Militari. Iată ce au transmis oficialii! (FOTO)

ro

14 Jul, 2023 13:54 902 Marime text
Sursă foto: facebook.com/ForteleNavaleRomane
  • Astăzi, pe 14 iulie, este sărbătorită Ziua Transmisioniștilor Militari.
 
Forțele Navale Române au publicat un comunicat de presă pe Facebook prin care transmit un mesaj aniversar transmisioniștilor militari.
 
La 14 iulie 1873, Principele Carol a semnat Înaltul Decret nr. 1303, prin care s-a aprobat înființarea unei secții de telegrafiști militari în cadrul Batalionului de Geniu al Armatei României, acesta fiind momentul apariției transmisiunilor militare.
 
După încheierea Războiului de Independență din perioada 1877-1878, s-au conturat noi principii de organizare a transmisiunilor, acestea trecând la o specialitate militară distinctă și având în componență telegrafiști, telefoniști și curieri.
 
Tot în această perioadă, au apărut și primele regulamente și manuale în acest domeniu, specialitățile subunităților de transmisiuni diversificându-se în funcție de trupele pentru care asigurau legăturile (infanterie, artilerie, cavalerie), au mai adăugat Forțele Navale Române.
 
Rolul transmisioniştilor militari este deosebit de important şi de apreciat pentru buna desfăşurare logistică şi pentru derularea cu succes a misiunii asumate de corpul de armată respectiv. După integrarea în Alianţa Nord-Atlantică, a existat o permanentă necesitate de actualizare a echipamentelor specializate folosite de structurile de comunicaţii.
 
Au avut loc achiziţionări de echipamente moderne de ultimă generaţie, contribuind astfel la o mai bună cooperare cu statele membre NATO. Structurile de comunicaţii specializate participă alături de alte categorii de forţe ale Armatei Române la exerciţii de apărare colectivă desfăşurate cu state membre şi partenere NATO, având un rol esenţial în creşterea gradului de interoperabilitate cu structurile similare din Alianţă.
 
În Forţele Navale Române, unitatea specializată în transmisiuni este Centrul 110 Comunicaţiişi Informatică. La 30 aprilie 1962, s-a înfiinţat Regimentul 110 Transmisiuni, sub denumirea Regimentul 110 Radiotehnic şi Transmisiuni, având ca subunităţi de bază: Batalionul 110 Transmisiuni, Batalionul 105 Radiotehnic şi Compania 225 Radio, fiind subordonat Diviziei 42 Maritime.
 
La 1 august 1963, unitatea a fost reorganizată şi este înfiinţat Batalionul Radio. La data de 1 decembrie 1963, conform ordinului Marelui Stat Major, unitatea a trecut din subordinea Diviziei 42 Maritime în subordinea Comandamentului Marinei Militare şi și-a schimbat denumirea în Regimentul 110 Transmisiuni.
 
În luna august 1965, a fost înfiinţat Batalionul Transmisiuni. În anul 1974, s-a schimbat denumirea din Nod de Transmisiuni în Centrul de Transmisiuni al C.M.M. Începând cu 1 iunie 2004, Regimentul 110 Transmisiuni s-a transformat în Batalionul 110 Transmisiuni, iar ulterior structura s-a transformat în Centrul 110 Comunicaţiişi Informatică.
 
La mulți ani, camarazi!, a încheiat sursa citată.
 
Citește și:

Exercițiu multinațional „Poseidon 2023“, organizat de Forțele Navale Marine la Constanța! Când se va desfășura
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii