Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:02 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentele zilei de 28 februarie în istoria lumii. Evenimente marcante

ro

28 Feb, 2023 08:45 1206 Marime text
28 februarie este a 59-a zi a calendarului gregorian.

Iată ce evenimente au marcat ziua de 28 februarie de-a lungul timpului:

1785: Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, sunt executați prin tragere pe roată.
1859: A apărut, la București, prima revistă umoristică românească, Țânțarul, până la 15 august 1859, editată de C.A.Rosetti și N.T. Orășanu.
1914: Personajul Charlot, interpretat de Charlie Chaplin apare pentru prima dată în Charlot și umbrela.
1944: Premiera comediei "Iata femeia pe care o iubesc" de Camil Petrescu, montată la Teatrul Național din București.
1945: Primul ministru, generalul Nicolae Rădescu, și-a prezentat demisia după două luni de guvernare sub presiunea Armatei Roșii.
1953: James D. Watson și Francis Crick descoperă structura chimică a ADN-ului; anunțul formal s-a realizat pe 25 aprilie, în numărul din aprilie al revistei Nature.
1970: Membrii echipajului navetei spațiale americane Apollo 12, împreună cu soțiile, au întreprins o vizită la București (28 februarie-2 martie).
1986: Primul ministru suedez Olof Palme este asasinat pe stradă la Stockholm.
1993: A avut loc premiera spectacolului "Richard al III-lea", la Teatrul Odeon din București; sub semnătura regizorului Mihai Măniuțiu, spectacol de referință în istoria teatrului românesc de după 1989.
1997: Mihai I al României a revenit din exil, fiind pentru prima dată după 1989 când sosirea fostului suveran este acceptată de populație ca și de toate formațiunile politice; a reprimit pașaport românesc.
2013: Încetarea pontificatului Papei Benedict al XVI-lea, în urma abdicării sale din funcția de Suveran Pontif.
 
Aniversări

1980: Lucian Bute, pugilist roman
2001: Andrei Șelaru, YouTuber român
 
Sărbători
 
România—Ziua Națională a Protecției Civile (din 1933)
 
Ziua Internaţională a Bolilor Rare
 
Ziua Internaţională Bolilor Rare, #RareDiseaseDay, este marcată din 2008 în ultima zi a lunii februarie pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la aceste boli de care majoritatea oamenilor nu vor şti vreodată, precum şi pentru a îmbunătăţi accesul la tratamentul acestora.
 
O boală rară este o boală care afectează mai puţin de 5 din 10.000 de indivizi, iar în prezent se estimează că există peste 300 de milioane de persoane cu boli rare şi peste 6.000 astfel de boli, dintre care majoritatea apar în copilărie.
 
Ziua Sufleului de Ciocolată
 
Deşi sufleurile de brânză sunt cele mai cunoscute, persoanele care poftesc la ceva dulce sunt, poate, mai predispuse să prefere un sufleu de ciocolată.
 
Ziua Zânei Măseluţă
 
În multe culturi din întreaga lume, dar în special în Europa, Rusia, unele părţi ale Asiei (în special China) sau în America de Nord, există diverse tradiţii legate de Zâna Măseluţă, o creatură magică prezentă în viaţa copiilor încă din Evul Mediu, ale cărei origini exacte nu sunt însă cunoscute.
 
Tradiţia spune, de obicei, că un copil care îşi pierde un dinte îl poate lăsa sub pernă în acea noapte, iar Zâna Măseluţă îl va schimba pe furiş, în timpul nopţii, cu o monedă sau cu un cadou. Unele tradiţii atribuie acest rol unui animal mic, cum ar fi un şoarece, un iepure, o pisică sau un câine, în timp ce alte culturi tind să asocieze Zâna Măseluţă cu o creatură mitică asemănătoare "Clopoţicii".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii