Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:21 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este oficial! Sugarii până în 11 luni vor putea fi înscriși la creșe. Ce spune viceprimarul de situația la Constanța

ro

18 Jan, 2022 00:00 1812 Marime text
  • Nu este nicio creșă pregătită pentru sugari, în momentul de față”
 
În Monitorul Oficial al României, partea I, nr 44 din data de 14 ianuarie 2022 a fost publicată Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr 100/2021 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 și abrogarea unor acte normative din domeniul protecției sociale.
 
Cea mai importantă modificare este că se schimbă vârstapentru antrepreșcolari. Mai exact, conform sursei citate, „Creșele fac parte din sistemul național de învățământ preuniversitar și oferă copiilor antepreșcolari cu vârste cuprinse între 0 luni și 3 ani servicii integrate de educație, îngrijire și supraveghere”, fiind vorba de modificarea sintagmei „între 0 luni și 3 ani”, în loc de „între 11 luni și 3 ani”. Astfel, sugarii vor putea fi înscriși la creșe, acolo unde infrastructura permite, desigur.
 
Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, contactat telefonic de către cotidianul ZIUA de Constanța, a spus că „nu este nicio creșă pregătită pentru sugari, în momentul de față”. Totuși, pe viitor, Constanța va avea creșă care va permite sugarilor să aibă o grupă. „Avem gândit un proiect pentru strada Topolog, unde avem o clădire și urmează să avem grupă de sugari, 6-11 luni”, a mai spus Rusu. Pentru celelalte creșe, este destul de greu să se facă reorganizarea pentru a putea primi sugari, dar autoritățile locale vor ține cont pe viitor pentru posibilitatea asigurării condițiilor pentru antepreșcolari sugari.
 
Totodată, toate creșele care funcționează deja în anul școlar 2021—2022, cele din sistemul public de stat, arondate unităților de învățământ desemnate de inspectoratele școlare județene/al municipiului București, precum și creșele confesionale și cele din învățământul particular sau creșele construite și înființate de autoritățile administrației publice locale în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană, care desfășoară activitate cu antepreșcolarii în anul școlar 2021—2022, sunt considerate unități de învățământ acreditate prin efectul legii, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, și se supun prevederilor acesteia.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

 
Citește și:

Creşele de stat vor fi arondate unităţilor de învăţământ preşcolar cu program prelungit. Ce schimbări aduce proiectul adoptat de Senat
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii