Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este oficial! A fost publicată legea privind transportul alternativ. Ce amenzi se dau pentru aplicaţiile care nu respectă legea

ro

03 Jul, 2019 00:00 2155 Marime text

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 537 din data de 1 iulie 2019, a fost publicată  ordonanţa de urgenţă privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto.

Ordonanţa de urgenţă reglementează organizarea, autorizarea şi controlul activităţilor de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto intermediate prin platforme digitale. Transportul alternativ se poate efectua numai prin intermediul unei platforme digitale avizate tehnic de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Avizul este valabil pe întreg teritoriul României.

În situaţia în care operatorul platformei digitale este o persoană juridică nerezidentă, acesta este obligat să aibă pe toată perioada în care îşi desfăşoară activitatea de intermediere a transportului alternativ pe teritoriul României o sucursală înregistrată care să îl reprezinte în faţa autorităţilor statului român.

Transportul alternativ se efectuează numai de către operatori de transport alternativ autorizaţi, care deţin, pentru fiecare autoturism utilizat la efectuarea transportului alternativ, copie conformă valabilă şi ecusonul pentru transport alternativ, eliberate în condiţiile legii.

Autoturismele trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: au maximum cinci locuri, inclusiv locul conducătorului auto, au ITP realizate la fiecare 6 luni, la momentul cursei trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei, deţin copia conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ.

Conducătorul auto care efectuează transport alternativ trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiţii: să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani, să deţină un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de ARR, să deţină permis de conducere categoria B cu o vechime de cel puţin 2 ani, să aibă avizul medical şi avizul psihologic prin care este declarat apt pentru activitate, să nu aibă suspendată exercitarea dreptului de a conduce în ultimul an pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive sau să nu fi fost implicat în accidente rutiere soldate, din culpa sa, cu decesul sau vătămarea gravă a uneia sau mai multor persoane.

Amenzile pentru încălcarea legislaţiei pornesc de la 3.000 de lei şi pot ajunge şi la 100.000 de lei şi chiar la interzicerea utilizării aplicaţiei pe teritoriul României.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii